Ruben Impens wint prijs op prestigieus festival dat cameramannen eert en viert

Terwijl in Oostende het tiende filmfestival werd afgesloten, was Ruben Impens op het 37ste Manaki Brothers International Cinematographers Film Festival te gast in Macedonië.  Dat is een gerenommeerd festival dat de filmcameramannen in de bloemetjes te zetten. Het oudste festival ter wereld opgedragen aan de D.O.P.’s, Directors of Photography.  En daar won Ruben Impens, onder meer de vaste cameraman van Felix Van Groeningen, de zilveren Camera 300 Award voor zijn camerawerk in ‘Belgica’.

 

Een mooie troost nadat de film van Felix Van Groeningen vrijdag tijdens de uitreiking van de Ensors, slechts één van de zeven nominaties voor ‘Belgica’ bekroond zag.  Impens mocht de prestigieuze onderscheiding in ontvangst  – “voor de manier waarop hij de intense emoties in beelden weet te vangen en voor hoe hij via zijn energieke cinematografie de kijker toelaat om de wereld van zijn personages binnen te dringen.”

©37th Manaki Brothers Festival

Ruben Impens was ontroerd toen hij de prijs ontving en droeg hem op aan zijn vrouw die hem ten volle steunt hem in de vele moeilijke momenten die zijn job met zich meebrengt. “Ik film graag mensen die op een podium staan,” zei hij in zijn dankwoord, “maar ik heb het zelf moeilijk om op een verhoog te klimmen.” Toch wou hij wel enkele woorden kwijt.  “Ik wil vooral mijn vrouw bedanken, die hier aanwezig is, voor alle steun die ze me in de loop der jaren gegeven heeft. Want dit is geen ‘9 to 5 job’.  Het kan bij momenten nogal intens zijn. Ik wil ook Felix Van Groeningen bedanken, de regisseur van ‘Belgica’, die een goeie vriend is. En ook een woordje van dank voor de jury die me deze prijs gunde,” zo besloot een duidelijk geëmotioneerde Impens.

Die jury bestond uit Phedon Papamichael, Claire Pijman, Vladimir Samoilovski, Alin Tasciyan en Gokhan Tiryaki.  Impens gaf hen nog mee dat de stad Bitona toch eens moet nadenken over een luchthaven.  Want blijkbaar was de weg naar het festival nogal lang en vermoeiend.

©37th Manaki Brothers Festival

Jani Petteri Passi uit Finland won dit jaar de Gouden Camera 300, voor de film ‘The happiest day in the life of Olli Maki’.

De bronzen Camera 300 tenslotte ging naar Mattias Troelstrup uit Denemarken voor de film ‘Bang Gang (A Modern Love Story)’.

 

Ruben Impens werkte bij ons onder meer met regisseurs als Peter Monsaert, Lenny Van Wesemael, Vanja d’Alcantara, Christophe Van Rompaey, Kadir Balci, Kevin MeulJakob Verbruggen en onlangs nog met Sahim Omar Kalifa. Hij deed ook de fotografie van de Franse film ‘Grave’ die in Cannes en Toronto furore maakte.

Zie ook :

Ruben Impens brengt mensen aan het duizelen

Onze cameramensen zijn zeer gegeerd

Joël Vanhoebrouck over Ruben Impens

Vanja d’Alcantara over Ruben Impens

Peter Monsaert over Ruben Impens

Felix Van Groeningen over Ruben Impens

 

©37th Manaki Brothers Festival

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …