‘Rundskop’ is genomineerd voor de Oscars.

In het interview dat we dit weekend nog met hem hadden, leek hij zal nog wat te twijfelen.  Vier van de negen films die op de shortlist stonden, waren certitudes, als je het aan Michaël R. Roskam vroeg.  Voor de vijfde plek zou het tussen ‘Bullhead’ en ‘Pina’ gaan.  En of die andere vier zoveel zekerder waren dan ‘Rundskop’ weten we uiteraard niet, maar zijn voorspelling is precies uitgekomen.

Het was actrice Jennifer Lawrence die aan de zijde van de grote baas van The Academy, Tom Sherak, de nominaties voor de ‘Beste Buitenlandse Film’ mocht bekendmaken.  Zelf werd ze in 2010 genomineerd voor haar vertolking in ‘A Winter’s Bone’. En ze begon meteen met ‘For Best Foreign film we have, from Belgium : ‘Bullhead’.’ De rest hoorden we al niet meer.  Want de champagnekurken op onze redactie gingen aan het knallen. Maar intussen kan je de beelden van de bekendmaking zo vaak bekijken als je wilt.  En je zult zien : ze ging verder met het rijtje dat Michaël R. Roskam had voorspeld : ‘From Israël : ‘Footnote”, ‘from Poland : ‘In Darkness’, ‘from Canada : Monsieur Lhazar’ en ‘from Iran : ‘A Separation’.

Het is nu in spanning afwachten voor 26 februari.  Regisseur Michaël R. Roskam zal misschien wat ontgoocheld zijn omdat hij vooral wou schrijven aan het scenario van zijn volgende film, en producer Bart Van Langendonck en hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts hadden misschien ook al wel één en ander op hun agenda’s, maar ze zullen die agenda’s vermoedelijk graag herschikken.  Maar eerst nog de uitreiking van Les Magritte, de prijzen van de Franstalige Belgische film, waarvoor ‘Rundskop’ ook al negen keer genomineerd is.  Die worden op 4 februari uitgereikt.   Het ziet er dus naar uit dat de heren in februari meer champagne dan koffie op het menu zullen hebben.

Lees ook :

het interview met Michaël R. Roskam, na de bekendmaking van de shortlist

de tegenstanders van ‘Rundskop’

Matthias Schoenaerts effent de weg met overwinning in Palm Springs

En bekijk :

Michaël R. Roskam na de Vlaamse Filmprijzen

Matthias Schoenaerts na de Vlaamse Filmprijzen

We hadden eerder ook interviews met de monteur en de componist van de film.

Alain Dessauvage

Raf Keunen

 

En nog dit : Er zijn nog meer Belgische nominaties, voor :

 

‘Van de Kat Geen Kwaad’

‘The Artist’

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …