Rupert Everett komt Belgische coproductie voorstellen in Oostende

Oscar Wilde? Het is een rol die hem op het lijf geschreven is. En dus schreef hij ze zelf op zijn lijf.  Rupert Everett was ooit de man waar alle vrouwen het warm van kregen. Maar hij kwam al vrij snel uit de kast. En mocht in ‘My Best Friend’s Wedding’ nog wel de beste vriend van Julia Roberts spelen. NIet dat hij helemaal in de ban werd geslagen door Hollywood. Maar de rollen waarin hij met het meisje aan de haal ging, om vervolgens alle slaapkamermuren met zijn beeltenis opgesmukt zijn, die bleven achterwege.  Met ‘The Happy Prince’ regisseert hij zijn eerste langspeler. Daarvoor heeft hij ook zelf het scenario geschreven. Rupert Everett zal op dinsdag 11/09 aanwezig zijn op de avant-première van zijn film. Hij krijgt om 19u00 ook een ster op de Oostendse Walk of Fame. Iedereen kan de sterlegging bijwonen op de zeedijk ter hoogte van de Venetiaanse Gaanderijen! 

De film situeert zich in het Londen van eind de 19e eeuw. Dandy Oscar Wilde is er de lieveling van de Londense samenleving – geestig, humoristisch en provocerend. Zijn open homoseksualiteit is echter te veel voor de tijd waarin hij leeft en hij wordt naar de gevangenis gestuurd wegens ‘grove onzedelijke handelingen’ met jonge mannen.. Verarmd en fysiek verzwakt ten tijde van zijn vrijlating, gaat hij in ballingschap in Parijs. Zijn vrienden Robbie en Reginald, met verve vertolkt door Edwin Thomas en Colin Firth, trachten hem op het rechte pad te houden, maar na een halfslachtige poging om zich te verzoenen met zijn vrouw, hervat hij zijn relatie met de jonge Lord Douglas (Colin Morgan), die hem in een totale ramp stort. Het gaat van kwaad naar erger, en van Parijs naar Napels en terug. Hij heeft alleen nog zijn fantasierijke verhalen over, waarmee hij de genegenheid van twee straatjongens wint. Ondersteund door trouwe vrienden die hem proberen te beschermen tegen zijn eigen excessen, slaagt hij erin zijn charme en ironie tot het bittere einde te behouden.
Dat Rupert Everett een auteur in zich had, was al langer duidelijk. Everett schreef eerder twee romans, evenveel memoires en ook ladingen artikels voor tal van gerenommeerde publicaties. Hij regisseerde ook enkele documentaires en onlangs nog tekende hij ook voor de tv-serie ‘Fifty Shades of  Gay’, naar aanleiding van het feit dat homofilie in het Verenigd Koninkrijk 50 jaar uit het strafwetboek is geschrapt. En nu is de acteur uit dus ook regisseur. Als acteur heeft hij weinig moeite met het soort kostuumfilm waarin hij tal van keren te zien was, in films als ‘The Comfort of Strangers’, ‘Another Country’, ‘Shakespeare in Love’ en ‘An Ideal Husband’, om er maar enkele te noemen. 
Het was Diana Elbaum, van het Belgische Entre Chien et Loup, die de productie naar ons land haalde. Er was ook een Britse, een Duitse en een Italiaanse productiepartner. En bijgevolg werd er in  Napels gedraaid, in Beieren, in Parijs en in en om Brussel.  In ons land werden er in Brussel en Wallonië locaties gezocht die konden doorgaan voor Parijse straten, trappenhuizen, bistro’s, parken en  treinstations. Of ook Londense treinstations. Als je bijvoorbeeld het station van Binche in de scène in Clapham Station, weet dan dat je jezelf niets aan het wijsmaken bent.  

 

Tickets

Tickets voor ‘The Happy Prince’ op dinsdag 11 september om 19u45 koop je hier. De film komt op 3 oktober uit in België, en is eind september ook te zien tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days.

Bekijk ook

Diamanten filmprijs voor Zillion!

Zillion is het grootste bioscoopsucces van dit jaar in de Belgische zalen, de prestatie wordt …