Sahim Omar Kalifa en Lionel Messi blijven scoren

Dat Lionel Messi aan de lopende band scoort, dat verwondert niemand meer.  En dat Sahim Omar Kalifa dat ook doet, dat verwondert eigenlijk ook niemand meer die de man en zijn films kent.  Met zijn vorige kortfilm, ‘Land of the Heroes’, deed de in Leuven aangespoelde Koerdische vluchteling uit Irak intussen 125 festivals overal ter wereld aan en haalde hij meer dan 20 prestigieuze prijzen binnen. En ook zijn nieuwste, ‘Baghdad Messi’, is een kortfilm die niemand onberoerd laat, ook niet Lionel Messi zelve.

 

Winst in Marokko en Marseille

‘Baghdad Messi’ heeft dit weekend de juryprijs als ‘2nd best short film’ gewonnen op het Festival du Court Métrage Maghribo Asiatique. Dit was de 6e editie van het festival, dat plaats vond van 26 tot 31 mei in Tissa, Marokko.

 

‘Baghdad Messi’ maakte deel uit van de internationale competitie die uit 32 films bestond. De juryvoorzitter was Habib Al-Nassiry, een vooraanstaand film criticus in Noord-Afrika en hij is ook de programmator van het International documentary film festival in Khouribga.

 

Regisseur Sahim Omar Kalifa was niet op de prijsuitreiking. Hij zat op dat moment op het Arab Film Festival in Marseille met zijn vorig kortfilm ‘Land of the Heroes’, die op dat festival een eervolle vermelding van de jury kreeg.

 

‘Land of the Heroes’ won de voorbije twee jaar meer dan 20 internationale awards (in o.a. Berlijn, Hong Kong, Dubai…) en werd op ruim 125 festivals vertoond.

 

De nieuwe kortfilm van Sahim Omar Kalifa ‘Baghdad Messi’ startte zijn festival carrière in 2013 met de hoofdprijs op het Gulf Film Festival in Dubai. Ondertussen raakte ook bekend dat ‘Baghad Messi’ geselecteerd is voor zo’n 10 nieuwe festivals waaronder onder meer het Brussels Film Festival, het Zweedse Umea International Short Film Festival en het Huesca International Film Festival, een van de langstlopende kortfilmfestivals in Spanje en tegelijk een Oscar-kwalificerend festival.

Ontmoeting met Lionel Messi

Het hoofdacteurtje uit deze kortfilm ontmoette vorige week naar aanleiding van de kortfilm zijn grote idool Lionel Messi in Qatar. De achtjarige Ali Raad Al-Zaydawi vertolkt in ‘Baghdad Messi’ de rol van de voetbalgekke Hamoudi die Messi als zijn grote voorbeeld ziet. Vorige week kwam het tot een ontmoeting tussen de voetbalster, die de korte film naar verluidt al gezien zou hebben, en een aantal kinderen. Een van hen was de jonge Ali Raad Al-Zaydawi die voor de gelegenheid speciaal uit Bagdad werd overgevlogen.

 

De ontmoeting vond plaats in Qatar en kaderde binnen de werking van de Qatar Foundation, de hoofdsponsor van voetbalclub FC Barcelona waarbij Messi speelt. Die foundation lanceerde onlangs een programma om medische bijstand voor kinderen uit de derde wereld te verzekeren.

Focus op films met Koerdische roots in Karlovy Vary  

Ook ‘Land of the Heroes’, Sahim Omar Kalifa’s vorige met selecties en prijzen overladen kortfilm, blijft scoren. De film wordt deze zomer immers vertoond tijdens het vooraanstaande Karlovy Vary International Film Festival (28 juni-6 juli) dat dit jaar een speciale Focus op Koerdische film programmeert. De Focus telt zo’n 15 speelfilms en korte films van regisseurs met Koerdische roots. Sahim Omar Kalifa is afkomstig uit het Koerdische deel van Irak en kwam in 2001 naar België waar hij audiovisuele kunsten studeerde aan Sint-Lukas in Brussel.

 

Beide kortfilms zijn een productie van a team productions met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds, de Dubai Entertainment and Media Organisation en de Belgische tax shelter financiering.

Zie ook :

Sahim Omar Kalifa over 2013

Een gesprek met Vlaanderens meest succesvolle kortfilmmaker

Bekijk ook

Opnames Holy Rosita afgerond!

Deze week werden de opnames van het langspeelfilmdebuut van Wannes Destoop (Albatros) afgerond, dat kondigt het …