Sam Louwyck wint 2 X op het Film Fest Gent

Woensdag 16 oktober werden in het Stadhuis van Gent de prijzen uitgereikt van het 40ste Film Fest in Gent.  De grote jury met internationale namen als de Hongaarse Istvan Szabo,  de Britse singer-songwriter John Parish, de gerenommeerde en vaak bekroonde Argentijnse filmcomponist Gustavo Santaolalla, de Franse regisseur Denis Dercourt en de Vlaamse regisseuse Fien Troch reikte de Grote Prijs voor de Beste Film uit aan de Britse Clio Barnard voor haar film ‘The Selfish Giant’. Maar ons sprongen vooral de twee bekroonde kortfilms in het oog, allebei met Sam Louwyck in een hoofdrol :  ‘Zinneke’ van Rémi Allier en ‘De Weg van Alle Vlees’ van Deben Van Dam.

Er werden ook nog prijzen uitgereikt voor beste filmmuziek en voor beste Europese kortfilm, maar onze aandacht ging vooral naar de sectie waar Belgische films bekroond werden.  En dat was natuurlijk de Competitie voor de Beste Studentenkortfilm. Deze kortfilm werd gekozen door een professionele jury, bestaande uit actrice Chris Lomme, acteur Titus De Voogdt, filmmaker Stephan Streker, filmmaker en animator Raoul Servais, directeur van Wallimage en Bruxellimage Philippe Reynaert, scenarist Bram Renders, exploitante Chantal Krakowski en producente Ellen De Waele.

 

De Nationale Loterij Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm

Titus De Voogdt voerde het woord namens de kortfilmjury en zei om te beginnen dat de kortfilmmakers eens wat vaker een einde aan hun films moeten zien te breien.  En inderdaad, het fenomeen van ‘tranche de vie’, waar je een flard uit een mensenleven te zien krijgt, zonder dat er echt aan een verhaal wordt gedacht, komt nogal frequent voor in het genre. Het is dan ook heel moeilijk om in een vaak zeer korte tijdspanne een verhaal met begin, midden en einde te maken. Maar de winnende films slaagden daar wel in.  Zoals de winnaar van de prijs voor de Beste Belgische Studentenkortfilm : ‘Zinneke’
van Rémie Allier, een jonge Fransman die studeert aan het IAD.

De film gaat over de negenjarige Thomas die heel graag op de Brusselse vlooienmarkt rondhangt. Hij geniet er van het contact met de volwassenen. Maar hij is niet gewapend om met sommige van die volwassenen om te gaan.  De personages die Wim Willaert en Sam Louwyck neerzetten, zijn duidelijk mannen die weinig goeds in de zinnen hebben.  En de kleine Thomas zal met hen een nachtelijk avontuur beleven dat hij nooit meer zal vergeten.

Motivatie jury: “Eén film scoorde werkelijk op alle vlakken; een sterk en spannend verhaal, er werd goed gespeeld met geloofwaardige dialogen. Het camerawerk in bijzonder tilde deze film naar een hoger niveau. De film was spannend, ontroerend én met momenten heel erg grappig.”

De winnaar krijgt de Nationale Loterijprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm ter waarde van €2000.

Een eervolle vermelding ging naar ‘Het lijden van de jonge Wagner’ van Thomas Huyghe. De jury loofde de originaliteit en spitsvondige humor die Thomas in zijn kortfilm stak.

Ace Image Factory Publieksprijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm

foto Jonas Roosens

Zondag al werd na de vertoning van de studentenkortfilms ‘De Weg Van Alle Vlees’ van Deben van Dam al bekroond met de ACE Image Factory Publieksprijs, die een grading-sessie ter waarde van €6500 bij het audiovisueel postproductiehuis ACE Image Factory voor een volgend filmproject bedraagt.  De vele aanwezigen – zaal 8 van Kinepolis Gent was compleet uitverkocht – konden al meestemmen en deden dat ook.  Het was ook duidelijk dat ‘De Weg van Alle Vlees’ enorm in de smaak viel.  De film gaat volgens regisseur Deben Van Dam over twee mensen die ergens zijn waar ze niet willen zijn.  De eerste wordt gespeeld door Flor Decleir die in de rol van een verpleger zit op de afdeling palliatieve zorgen. De andere man wordt gespeeld door Sam Louwyck. Hij is een man die klaar is voor euthanasia en zijn laatste dag op een aangename manier hoopt door te brengen.  Maar niemand van de verpleegsters ziet het zitten om in zijn gezelschap te vertoeven, omdat hij zijn handen niet kan thuishouden. Alweer een mooie rol van Sam Louwyck.  Sam is geen vreemde voor Deben. Hij speelde ook al de hoofdrol in Debens vorige film ‘Frontman’.

 

 

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …