Home / Nieuws / In de zalen / ‘Schapenheld’, of een moderne versie van David tegen Goliath

‘Schapenheld’, of een moderne versie van David tegen Goliath

Ton van Zantvoort foto: SvG

Vanaf woensdag 15 mei loopt de docufilm Schapenheld in diverse bioscoopzalen. Regisseur Ton van Zantvoort volgt de schaapherder Stijn Hilgers. Hij woont en werkt op de Belgisch/Nederlandse grens. Dagelijks trekt hij er met zijn kudde van 600 schapen op uit. We ontdekken hoe precair de situatie van dit oude beroep is geworden. Met zowel de regisseur als de protagonist van deze integere film hadden we een interessant gesprek.

Synopsis:

Tien jaar geleden ontmoette regisseur Ton van Zantvoort een van de laatste traditionele schaapherders
in Nederland. Stijn had het ideale leven, een liefhebbende vrouw, een kudde schapen en leefde in de natuur zoals we ooit allemaal deden en vaak nog naar verlangen. Door de jaren heen merkte de filmmaker echter hoe de ontspannen en opgewekte herder een steeds korter lontje kreeg en verbitterd raakte. Een traditionele herder die vanwege extreme stress van de een op andere dag zijn haren kwijt raakt: hoe paradoxaal is dat. Was het hoeden van schapen niet het meest ontspannen en romantische beroep terwereld? ‘De stille heide is al lang niet meer zo stil. Er is oorlog op de hei’, vertelde Stijn en zo begon het verhaal.

Op observerende wijze toont de 86 minuten durende filmische documentaire de harde realiteit van een moderne ondernemer die probeert zijn bedrijf draaiende te houden. Stijn en zijn familie vechten om hun rustige en eenvoudige leven te behouden, maar dit blijkt steeds moeilijker te worden in een dichtbevolkte, moderne wereld waar de kracht van geld en massaproductie zwaarder weegt dan goede bedoelingen en trage tradities. In een overgereguleerde samenleving is zijn zoektocht naar vrijheid een strijd die bijna te moeilijk is om te dragen. Zal zijn strijd vruchten afwerpen of wordt hij gedwongen om met de kudde mee te gaan.

Bekijk ook

Adil en Bilall over hoe Patser er bijna niet was gekomen!

Zaterdagavond was Patser op tv en de film is nu online te bekijken, een film …