Home / Nieuws / Screen Flanders investeert 1.475.000 EUR in zeven producties!

Screen Flanders investeert 1.475.000 EUR in zeven producties!

Screen Flanders investeert 1.475.000 EUR in zeven nieuwe audiovisuele producties. In de lijst met ondersteunde producties vinden we onder meer The Aquarium, de nieuwste speelfilm van de Franse regisseur Sylvain Chomet (Les triplettes de Belleville, L’illusionniste) en de animatiespeelfilms Titina en Nayola. De speelfilm NR10 van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam (Schneider vs. Bax, Borgman) en de Vlaamse documentairereeks Onze natuurkunnen eveneens op steun van het fonds rekenen. De animatiereeks Royals Next Door en de Duitse jeugdfilm Help, I Shrunk My Friends sluiten het lijstje af. De investering van 1.475.000 EUR genereert meer dan 11,2 miljoen EUR aan audiovisuele uitgaven in het Vlaamse Gewest. Het fonds bereikt daarmee een economische hefboom van 7,65 per geïnvesteerde euro.

Binnen de eerste oproep van 2019 schommelen de toegekende steunbedragen per project tussen 120.000 EUR en 365.000 EUR. De lijst met ondersteunde producties bestaat ook dit keer uit een gevarieerd aanbod voor jong en oud.

The Aquarium wordt de derde live-action speelfilm van de Franse regisseur Sylvain Chomet, bekend van onder meer de Oscargenomineerde animatiespeelfilm Les triplettes de Belleville. Deze moderne fabel brengt ons naar het zinkende stadje Loreley Bay, dat bijna volledig onder water staat. De laatst overgebleven bewoners hebben onderdak gevonden in De Deucali, een vervallen hotel in handen van de ambitieuze uitvinder Ivan. Ivan staat onder druk om zijn familiehuis in de zinkende stad voor altijd te verlaten, maar dan komt Simmy aan, een verrassende nieuwe gast.
The Aquarium is een productie van het Britse Riverstone Pictures, in coproductie met het Belgische Belga Productions. Maar liefst 20 draaidagen zullen plaatsvinden in de nieuwe LITES-waterstudio in Vilvoorde. Er wordt daarnaast beroep gedaan op Vlaamse crewleden en leveranciers en ook de VFX worden in Vlaanderen gerealiseerd.

De jeugdfilm Help, I Shrunk My Friends is de derde speelfilm in rij van de populaire Duitse filmfranchise, gebaseerd op het boek van Sabine Ludwig, en wordt geregisseerd door de Duitse regisseur Granz Henman (Voltreffer, Maja). In de film leert Felix van de in de school rondwarende geest van Otto Leonhard de kunst van het krimpen, waardoor hij de magische collectie van de stichter van de school kan beschermen tijdens zijn schoolreis. Wanneer Felix zijn vrienden doet krimpen om eindelijk alleen te kunnen zijn met Melanie, beseft hij pas veel te laat dat hij hierdoor Hulda Stingbeard helpt in haar snode plannen.
Help, I Shrunk My Friends is een productie van het Duitse Blue Eyes Fiction in coproductie met het Oostenrijkse Minifilm KG, het Italiaanse Filmvergnuegen en het Vlaamse Potemkino Port. Tien van de in totaal 46 draaidagen zullen plaatsvinden in het Vlaamse Gewest, met een deels Vlaamse crew. De Vlaamse bedrijven Ace Image Factory en Galaxy Studios zullen instaan voor de VFX en postproductie van het beeld en geluid.

De animatiespeelfilm Nayola is gebaseerd op het Afrikaanse theaterstuk ‘A Caixa Preta’ en brengt het aangrijpende relaas van drie generaties vrouwen getroffen door de oorlog in Angola.
De film, in regie van José Miguel Ribeiro, is een productie van het Portugese Filmes da Praça in coproductie met het Franse JPL Films, het Nederlandse Il Luster en het Vlaamse S.O.I.L. Productions. Nayola is de allereerste animatiespeelfilm die in Portugal geproduceerd wordt. De Vlaamse studio Tardigrada zal instaan voor een deel van de animatie. Het Vlaamse Senstudio zal het sound design en de geluidsmontage van de film voor zijn rekening nemen.

In NR10 van de Nederlandse regisseur Alex van Warmerdam maken we kennis met acteur Günter die als kind gevonden werd in een Duits bos. Over zijn verleden heeft hij zich nooit vragen gesteld. Pas nadat de kompanen van Wassinski opduiken, wordt Günter zich bewust van zijn ware afkomst. Net als in Schneider vs. Bax, de vorige film van van Warmerdam, is ook hier één van de hoofdrollen weggelegd voor de Vlaamse acteur Tom Dewispelaere (Over Water).
NR10 is een productie van het Nederlandse Graniet Film in coproductie met het Duitse ma.ja.de. Fiction en het Vlaamse Czar Film & TV. Voor de opnames wordt beroep gedaan op een deels Vlaamse crew met o.a. art director Geert Paredis (Le Fidèle, Engel) en steadycam-operator Jo Vermaercke (Baptiste, Les Misérables).

In de Vlaamse documentairereeks Onze natuur worden de zeven verschillende Belgische biotopen belicht, elk met hun eigen uitdagingen en bewoners die aan die uitdagingen het hoofd bieden. De achtste en laatste aflevering is een making-of met als rode draad de zoektocht naar de Belgische wolven.
Vlaams componist Dirk Brossé (Parade’s End) zal de reeks van muziek voorzien en cabaretier en acteur Wim Helsen zal de voice-over inspreken. Onze natuur is een productie van Hotel Hungaria voor Canvas.

In het humoristische epos Titina volgen we de exploten van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen, de Italiaanse luchtschipbouwer Umberto Nobile en het hondje Titina in hun wanhopige poging om de Noordpool te bereiken. Het is een waarachtig verhaal over glorie en nederlaag, verteld door de ogen van de eerste en voorlopig laatste schoothond op de Noordpool.
De animatiespeelfilm wordt geregisseerd door de Noorse Kajsa Næss, met Vivi Film als Vlaamse coproducent. De Vlaamse studio’s Studio Souza en Studio Lumière zullen instaan voor de animatie.

In de animatiereeks Royals Next Door maken we kennis met koning Bob en koningin Catarina, die door omstandigheden gedwongen worden om tijdelijk met hun gezin te verhuizen naar een gewoon huis in een gewone wijk en die aan de wereld willen laten zien dat ze een heel gewoon leven kunnen leiden.
Royals Next Door is een productie van het Fins-Spaanse Pikkukala, in coproductie met het Vlaamse Lunanime. De volledige animatie van de reeks zal gebeuren in de Gentse Studio Lumière, onder leiding van hoofdanimator Paul De Blieck (Funan, The Congress, Pinocchio). Option Media zal instaan voor de dubbing van de reeks.

Meer informatie over de ondersteunde producties kan je vinden op de website van Screen Flanders.

Bekijk ook

Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens in VRT-reeks!

Gisteren lekte het nieuws uit dat Matthias Schoenaerts en Veerle Baetens zullen samenspelen in Lockdown, een …