Sien Josephine Teijssen en haar overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Wilt u het maken als acteur of actrice, dan is Sien Josephine Teijssen een naam die u in uw boekje moet opslaan.  De dame die we onlangs nog uitgebreid aan het woord lieten op Cinevox, vindt alsmaar beter haar weg in het filmmilieu, en omgekeerd vindt het milieu alsmaar vaker haar deur.  Iemand die met kennis van zaken spreekt, als het over de Belgische film gaat, en wij stopten dan ook graag onze vragen in haar mailbox en kregen deze (uiteraard) boeiende antwoorden terug.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Voor mij persoonlijk was 2016 een goed filmjaar. ‘D’Ardennen’ van Robin Pront heeft hoge toppen geschoren en stond zelfs op de shortlist voor de oscars. ‘Le Passé devant Nous’ (het debuut van Nathalie Teirlinck) die FFO mocht afsluiten dit jaar, is een prachtige film geworden. Daarnaast heeft ook de kortfilm ‘Frankie15’ van Livia Perneel het heel goed gedaan. Verder kijk ik heel erg uit naar het resultaat van de nieuwe kortfilm van Deben van Dam, die volgens mij weer ijzersterk zal zijn.

Anderzijds merk ik ook een grote verandering in het Belgische filmlandschap: er wordt zoveel geschreven en gedraaid, maar er is te weinig budget om dit aan te kunnen. Ik heb veel scenario’s weten passeren die enorm sterk in elkaar zaten, die door een fantastische cast konden gedragen worden, maar die jammergenoeg niet op voldoende financiering konden rekenen. Er is meer en meer een breuklijn zichtbaar tussen grote commerciëlere projecten en de festival-films, zoals bijvoorbeeld ‘Le Passé devant Nous’ die geen verdeler vindt. Op dat vlak ontbreekt het toch nog wel aan initiatieven hier in België.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Er zijn enkele super interessante verhalen die men aan het afwerken is vooraleer ik er mijn tanden kan inzetten. Ik kan inhoudelijk dus nog niets kwijt, maar ik kan al wel vertellen dat ik haast niet kan wachten om met die verhalen te beginnen werken.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Nathalie Teirlinck, Fien Troch, Cecilia Verheyden en alle vrouwen die dit jaar hun stempel hebben gezet op de kaart van de Belgische film!
Verder ook heel veel lof voor Pieter Jan de Pue en zijn documentaire ‘The Land of the Enlightened’.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ben heel benieuwd naar de Nederlandse fictie-docu ‘Stranger in Paradise’ van Guido Hendrickx met Valentijn Dhaenens.
Verder kijk ik ook uit naar Sanne Nuyens en Bert Van Dael hun ‘Beau Sejour’.
En ik kijk héél erg hard uit naar ‘Home’ van Fien Troch.

Zie ook : 

Anderen die de Cinevox Nieuwjaarsvragen beantwoord hebben

Interview met Sien Josephine Teijssen

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …