Home / Nieuws / Op de set / De Sint is blij dat Stijn Coninx en Jan Decleir het nog eens samen doen.

De Sint is blij dat Stijn Coninx en Jan Decleir het nog eens samen doen.

Toen vorig jaar de opnamen van ‘Niet schieten’ van start gingen, toeterden de Vlaamse media : Jan Decleir en Stijn Coninx herenigd!  Om er op te wijzen dat het succesvolle duo dat het succes van ‘Daens’ had mogelijk gemaakt, weer verenigd was. Stijn Coninx had al een paar keer een episode geregisseerd van de serie ‘Dag Sinterklaas’ die voorafging aan de Intrede van de Sint. En daaruit vloeide dan ook die eerdere bioscoopfilm ‘Ay Ramon’ voort, waarin Jan Decleir ook weer de rol van de Sint op zich nam en Stijn Coninx alweer regisseerde. Die eerste bioscoopfilm was een succes.  En wat goed, kan nog beter, zo redeneren zij die de centen beheren in filmland. En zo komt het dat vandaag de opnames zijn gestart van  de tweede Sinterklaas-film van het projectiehuis Sylvester en Ketnet. ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’.  Naast Stijn Coninx als regisseur keert ook Hugo Matthysen terug als scenarist. ‘De Sint en de wakkere nachten’ is dit najaar te zien in de bioscoop en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution. Het ziet er dus naar uit dat Stijn Coninx twee films op hetzelfde moment zal uitbrengen. Want ook ‘Niet schieten’ komt eind oktober uit.

Naast  Jan Decleir, Pieter Embrechts, Frans Van der Aa, Lucas Van den Eynde, Els Dottermans, Warre Borgmans en Adriaan Van den Hoof, die er vorige keer ook allemaal bij waren, vinden we nu ook de namen van Jonas Van Geel en Karlijn Sileghem terug in de cast.

Het verhaal

‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ vertelt het verhaal van hoe de stad, in de periode dat Sinterklaas en Zwarte Piet ’s nachts over de daken wandelen, wordt opgeschrikt door vreemd nachtelijk lawaai: van belgerinkel tot knallende ballonnen en zelfs een drumstel. Nacht na nacht liggen de inwoners wakker en ze zijn dan ook boos op de Sint,  omdat ze denken dat hij het kabaal veroorzaakt.  Héél toevallig baat de gewiekste zakenvrouw Frutselia een winkeltje uit met speciale slaapmiddeltjes, dat sinds het nachtlawaai wel erg goed draait. Sinterklaas is heel triest dat de mensen boos zijn op hem. Er zit maar één ding op: de Sint moet zijn onschuld bewijzen.

Hoe dat verder afloopt zie je dit najaar in ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’…

Communiqué van de Sint

De Sint is dus al eerder in het land voor opnames en zal dus ook her en der in het straatbeeld verschijnen. Sinterklaas beseft dan ook dat dit voor velen even schrikken kan zijn. Vandaar dat hij volgend bericht verspreidde :
Lieve kinderen, waarde ouders,

Het is niet mijn gewoonte in het voorjaar naar Vlaanderen af te reizen. (Ik heb dat uitzonderlijk een paar keren gedaan in de jaren dertig, voor de voorjaarsklassiekers, ik was immers een grote fan van de flandrien Felicien Vervaecke.)

Weldra zal ik alweer even in het land zijn, om een rol te vertolken in een film waarin ik de hoofdrol speel. Het biedt mij de unieke kans om mij eenmalig in een lente-atmosfeer op de daken te begeven. U zal begrijpen dat ik daar naar uitkijk. Het resultaat zal in het najaar onder de titel “Sinterklaas en de Wakkere Nachten” worden vertoond in alle Vlaamse op rolprenten toegerichte schouwburgen.

In alle discretie zal ik deze cinematografische taak op mij nemen. Indien een kind evenwel mijn aanwezigheid zou opmerken, dan hoeft het niet meteen zijn schoentje klaar te zetten. Het gepaste tijdstip daarvoor is en blijft begin december.

Met vriendelijke groeten, Sinterklaas

Stijn Coninx en zijn hoofdrolspelers op de set van ‘Ay Ramon’

De wereld van Sinterklaas

In 1993 moderniseerde de VRT het klassieke Sinterklaas-verhaal voor de reeks ‘Dag Sinterklaas’. De makers wilden de kinderen, én hun mama’s en papa’s, Sinterklaas leren kennen zoals hij echt is: een goedheilig man met een klassieke waardigheid en een onuitputtelijke kinderliefde, maar ook een mens van vlees en bloed met vertederende kleinmenselijke trekjes. Een man ook met vele vrienden en een hele entourage van kleurrijke, grappige en gelaagde personages die jong en oud aanspreken en tradities verzoenen met de hedendaagse realiteit. Dat is de Sint die we kennen van Dag Sinterklaas, de jaarlijkse intrede Hij komt, hij komt! en de andere Sint-programma’s van Ketnet in samenwerking met Hugo Matthysen en Sylvester Productions.

‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’ wordt gemaakt in samenwerking met Ketnet, Eén, Sylvester, Telenet en Kinepolis Film Distribution.

Bekijk ook

Een romantische komedie genaamd ‘Adam & Eva’

De Vlaamse Ardennen vormen het decor voor de romantische komedie Adam & Eva, een film van …