Home / Nieuws / Europa steunt de Belgische film

Europa steunt de Belgische film

Het gaat goed met de Belgische film en dat vindt Europa ook.  Dat mogen we althans afleiden uit de resultaten van de oproep Ontwikkelingssteun voor Slate Funding (EAC/S30/2013 – Deadline:28/03/2014) die de Europese Commissie onlangs heeft gepubliceerd. In totaal werd er 11.968.190 € toegekend aan 74 productiehuizen uit 18 verschillende Europese landen. In totaal waren er 156 aanvragen. België haalde, na het recente succesresultaat van de single projects, opnieuw een record binnen met 9 succesvolle aanvragen. (In totaal waren er 13 Belgische aanvragen, wat overeenkomt met een succes rate van 69,2 %!) Wij hadden een gesprek met Bart Van Langendonck (producent van ’Rundskop’ en ’Labyrinthus’) over de toegekende Slate Fund voor zijn Savage Film.

Slate Fund is een subsidie die wordt toegekend voor de werkingskosten die verbonden zijn aan een hele reeks van projecten.  Dus niet één specifiek project.  Dat laat een productiehuis toe om op een project te werken nog voor de financiering rond is.  Een erg welkome steun voor producenten. Dat de Belgen daarbij zo goed scoren, is een blijk van vertrouwen in onze industrie.  Eigenlijk zegt Europa : ’Goed bezig!’ ’Thumps up!’

De volgende Belgische productiehuizen verkregen slate funding ontwikkelingssteun voor drie tot vijf projecten:

Offworld (150.000€), Timescapes (115.000€), Sophimages (100.500€), Potemkino (160.000€), Savage Film (200.000€), Versus Production (200.000€), Creative Conspiracy (200.000€), Artemis Productions (125.000€) en Entre Chien et Loup (160.000€).

Daarnaast werd het Belgische productiehuis Serendipity op de reservelijst geplaatst.

Hoe welkom die steun is, vertelt ons Bart Van Langendonck, die als producent op heel veel fronten actief is.  Hij produceert heel veel documentaires, waagt zich alsmaar vaker aan internationale coproducties en zit momenteel in Boedapest om er de opnamen van ’Galloping Mind’ van Wim Vandekeybus te begeleiden.

KLIK HIER en BEKIJK WAT BART VAN LANGENDONCK OVER DAT SLATE FUND TE ZEGGEN HEEFT

Bart Van Langendonck en een groot deel van de regisseurs waarmee hij momenteel tal van projecten ontwikkelt.

De 74 gelecteerde slates bevatten in totaal 293 projecten. De slates bevatten gemiddeld 4 projecten en de aangevraagde subsidie per project is ongeveer 40.000€. 79,5% van de projecten zijn bedoeld voor coproductie en 80% van de projecten zijn originele werken.

De gemiddelde jaarlijke ontwikkelingsinvestering van de aanvragers is 272.923 € per jaar. De gemiddelde jaarlijkse omzet van de aanvragers is 4.082.089 € en ze hebben een gemiddelde van 10,5 personeelsleden permanent in dienst.

Vorig jaar was Mariano Vanhoof van Fobic Films aan het feest.

Vorig jaar was haalde Fobic Films een steun van 180.000. € binnen.  Met het gevolg dat het ontwikkelen van projecten daar ook een stuk vlotter gaat.  Fobic is nu ’Winnipeg’ aan het draaien en later dit jaar gaat ook de eerste film van Kevin Meul er in productie.

De Vlaamse filmproducenten laten zich bij hun aanvraag begeleiden door het gespecialiseerde team van de Creative Europe Media Desk Flanders.

(info uit Creative Europe Desk Nieuws)

 

Zie ook :

de bezige zomer van Bart

Bart over ’Galloping Mind’

Bekijk ook

En de winnaars voor beste regisseur en scenarist zijn…

Op donderdag 15 oktober werden op het Film Fest Gent door Sabam for Culture prijzen uitgereikt …