Op de rode loper van De Ensors!

Dit jaar kon het eindelijk weer: een Filmfestival Oostende zonder beperkingen. 28.000 bezoekers mocht het festival daarbij dit jaar naar eigen zeggen ontvangen. Het thema mentale gezondheid stond doorheen de programmatie centraal, dankzij master van het festival Koen De Bouw. Afsluiten gebeurde met de uitreiking van de Ensors.

Sverre Rous
©Filip Van Roe/ SAVAGE FILM

De hoogmis van de Vlaamse film en televisie vond weer plaats op de slotdag van het festival bij de uitreiking van de Ensors. Grote winnaar van de Vlaamse film- en televisieprijzen was zonder twijfel Dealer van Jeroen Perceval. Met veertien nominaties en uiteindelijk negen prijzen brak de film zelfs enkele records. Televisiereeksen Beau Séjour 2 (Kaat Beels & Nathalie Basteyns) en F*** You Very Very Much (Bert Scholiers & Jonas Govaerts) zaten de film echter op de hielen met respectievelijk dertien en twaalf nominaties op de teller. Beau Séjour 2 wist er daar uiteindelijk drie van te verzilveren – onder meer die voor Beste Regie (TV-serie) –, F*** You Very Very Much viel niet in de prijzen.

Opvallend op de Ensors deze editie: de genderneutrale prijzen voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol en voor Beste Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol, telkens voor Film en TV-serie. Hoewel het evenwicht tussen mannen en vrouwen daarin bij de nominaties bewaard bleef (ondanks overwicht van mannelijke acteurs bij de nominaties voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol in een film), won echter geen enkele actrice een van deze prijzen. Veerle Baetens voelde die bui al hangen en wees op een gebrek aan voldoende interessante vrouwenrollen in Vlaamse film en televisie als oorzaak.

Nabil Mallat

Wat diversiteit betreft, mochten de Ensors dit jaar wel tevreden zijn. Nabil Mallat won met zijn rol in de film Cool Abdoul (Jonas Baeckeland) de prijs voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film), de prijs voor Beste Acteerprestatie in een Hoofdrol (TV-serie) ging naar Yassine Ouaich voor zijn werk in Grond (Adil El Arbi, Bilall Fallah & Mathieu Mortelmans). Het leven in kleur (Panenka) werd bovendien bekroond met de prijs voor Beste Documentaire (TV-serie).

Filmfestival Oostende zal in 2023 doorgaan van 20 tot en met 28 januari.

Alle winnaars van de Ensors van afgelopen editie vind je hier terug.

Bekijk ook

Cinevillepas gelanceerd!

De Cinevillepas is gelanceerd in drie onafhankelijke bioscopen in Brussel en anderen volgen binnenkort. De …