Sneaks van uitstekende ‘Marina’ laten het allerbeste vermoeden

Tijdens de BNP Paribas Fortis Film Days mocht Cinevox twee sneaks organiseren van de film ‘Marina’ van Stijn Coninx. Mensen wisten dus vooraf niet naar welke film ze kwamen kijken. Maar na afloop van de film werden we 2 X door overspoeld door unaniem enthousiaste reacties, bij jong zowel als oud. 

HIER kan je alvast een kort filmpje bekijken met reacties na de eerste sneak in Antwerpen.  Mensen bleken helemaal in het verhaal te zitten.

DE VASTBERADENHEID VAN DE JONGE ROCCO

Luigi Lo Cascio

Het verhaal begint in een Italiaans bergdorpje in het Calabrië van 1948.  Een sprookjesachtig decor. Maar Salvatore Granata wil meer voor zijn gezin dan een leven onder de zon waar mensen met weinig gelukkig zijn.  Hij geeft zich op om één de 50.000. Italianen te zijn die in België steenkool gaan ontginnen.  Zijn land krijgt in ruil een hele voorraad steenkool aan een heel gunstige prijs.  Vader Granata komt terecht in de mijnen van Waterschei, waar hij net zoals de andere mijnwerkers in groezelige kampen logeert.  Na een jaar laat hij ook zijn familie overkomen, zijn vrouw, zoon Rocco en dochter Wanda.  Ze hebben een sprookjesachtig decor en een warm klimaat achtergelaten voor een kil en grauw land, waar mensen een rare taal spreken en hen heel onvriendelijk bejegenen.  Ook de jonge Rocco is voorbestemd om als mijnwerker onder de grond te belanden, maar de jongen heeft veel meer ambitie.  Hij wil zijn dromen waarmaken.  Hij wil muzikant worden.

Het verhaal van de film bevat verrassend veel humor.  Verrassend omdat de film bij momenten evenzeer als een rauw en grauw sociaal drama kan bestempeld worden.  Maar Coninx weet uitstekend te doseren.  De lichte momenten doen niets af van de teneur van het verhaal, dat echt wel iets te zeggen heeft. Heel veel te zeggen heeft.  Over menselijke onverdraagzaamheid en vooroordelen bijvoorbeeld, maar ook over jonge mensen en hun dromen.  Waardoor het evenzeer een ontluikingsverhaal wordt als een romantische prent. Ook verrassend is dat de film voor zowat de helft Italiaans gesproken is en dat de uitstekende en gerenommeerde  Italiaanse acteurs, Luigi Lo Cascio en Donatella Finocchiaro, zulke grote rollen hebben.

MATTEO IS EEN STER

Maar de ster van de film is ontegensprekelijk Matteo Simoni die een hele nieuwe identiteit aanneemt om het personage van Rocco Granata neer te zetten.  Vooraf kregen we inderdaad te horen dat hij Italiaans geleerd had voor de rol, en dat hij accordeon had leren spelen, maar toen hadden we nog niet durven denken dat hij lange dialogen in het Italiaans zou moeten doen met Italiaanse acteurs en dat hij zijn kunnen met het accordeon in de meest diverse scènes zou moeten etaleren.  Je denkt echt dat hij een volleerd muzikant is en kan je niet inbeelden dat hij even het instrument heeft leren hanteren om deze rol te doen.

Vele schrijnende toestanden ook in de film, waar mensen die gewoon een frank willen verdienen om hun gezin te onderhouden als beesten worden behandeld.  Je wordt willens nillens aan het denken gezet, de personages slepen je mee in een verhaal waarin de Belgen vaak een onfrisse rol spelen.  En toch kom je fluitend de zaal buiten.

De grote moeilijkheid voor deze film blijft de vraag hoe je dit onderwerp (Rocco Granata, een intussen bejaarde Italiaanse zanger, migratie, racisme) verkoopt aan een jong publiek. Hoe maak je het migratiethema sexy? Stijn Coninx heeft de antwoorden gegeven in beeld, nu moet het publiek alleen nog naar de zalen worden gelokt. Maar als de mond-tot-mondreclame haar werk doet, dan zullen de grote massa’s deze film willen zien.  En wat ons betreft heeft de Vlaamse film er een superster bij. Matteo Simoni is rijp voor de internationale markt.

 

Zie ook :

Verslag van de eerste sneak

De eerste trailer van Marina is klaar

Matteo Simoni en Evelien Bosmans naakt

Op de set van Marina

Stijn Coninx monteert ’Marina’

Matteo Simoni is Rocco

Evelien Bosmans is Marina

Lou Berghmans, D.O.P. van Marina

Stijn Coninx en zijn Marina

Het Witte Doek 13

Stijn Coninx stelt zijn cast voor

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …