Home / Nieuws / Festivals / Speeddate met… Matthias Schoenaerts!

Speeddate met… Matthias Schoenaerts!

Ruben Impens, Matthias Schoenaerts en Laure de Clermont-Tonnerre

De slotfilm op Filmfest Gent was The Mustang met Matthias Schoenaerts. Samen met regisseuse Laure de Clermont-Tonnerre en cameraman Ruben Impens maakte onze in Hollywood gelauwerde acteur op de rode loper zijn opwachting. Daar hadden we de gelegenheid voor een kort gesprek. Na de vertoning volgde een Q&A, die wij voor u registreerden. Iedereen mocht vragen stellen en één dame trok haar stoutste (dans)schoenen aan. The Mustang loopt nu bij ons in de zalen.

Synopsis
Roman Coleman is een veroordeelde man die zijn celstraf uitzit en met zijn gewelddadig verleden in het reine moet komen. Hij krijgt de kans om deel te nemen aan een rehabiliteringsprogramma waarin hij wilde paarden helpt temmen. Geholpen door de veteraantrainer Myles en de medegevangene Henry vindt Roman steeds meer zijn eigen menselijkheid terug.

The Mustang is de debuutfilm van Laure de Clermont-Tonnere. Hoe kon zij jou overtuigen om de rol van Roman, het hoofdpersonage, te vertolken?
Ze wist me over te halen met haar enorme gedrevenheid, met de motivatie waarmee ze over haar scenario vertelde. Ze werkte er al vijf jaar aan. Dit was een verhaal dat verteld moest worden. Tja, met projecten is het zoals in de liefde. Plots word je verliefd en ga je er 100% voor. Dan stel je je verder geen vragen.

Roman is een man van weinig woorden. Is dat een gegeven dat je aansprak in deze welbepaalde rol?
Sowieso. Dat vind ik altijd een uitdaging. Zo ga ik trouwens altijd te werk. Regisseurs en/of scenaristen schrijven vaak dialogen om hun personages voor zichzelf te verduidelijken. Maar als acteur kan je intenties en emoties overbrengen zonder woorden. Ik zie dat als een constante oefening. Dan vraag ik aan de regisseurs waarom die of die zin gezegd moet worden. Wat overbodig is, niet écht iets toevoegt aan het verhaal of aan mijn personage, vliegt eruit.

Je draait wel vaker in Amerika, maar deze keer was de cameraman/DOP toevallig ook een Vlaming: Ruben Impens (de vaste cameraman van Felix van Groeningen). Hoe was de samenwerking?
Ruben is fantastisch. We kennen elkaar al lang. Lang geleden draaiden we reeds samen. Het was mijn eerste film en vermoedelijk ook zijn eerste film, die gelukkig nooit het daglicht zag. (Lacht) Maar Ruben was absoluut de geknipte man voor dit project. Het was een lowbudgetfilm, we hadden weinig draaidagen en de omstandigheden waren vaak moeilijk. Dan heb je iemand nodig die flexibel is, die de boel in gang trekt, die het tempo bepaalt. We hadden ook veel scenes met paarden, die vaak hun eigen willetje hebben. Dat is niet altijd evident. Maar Ruben is een heuse danser met zijn camera op de schouder. Werkelijk geweldig.

Je draaide reeds A Hidden Life met Terrence Mallick en bent nu gestart met The Last Planet, opnieuw met Terrence Mallick.
Inderdaad. We hebben net één dag gedraaid en ik ben nu ingevlogen voor Filmfest Gent. Daarna vlieg ik terug. Toen ik als acteur begon, was het een droom om ooit met bevlogen, bezielde mensen als Terrence Mallick te kunnen samenwerken. Dat dit nu werkelijkheid is geworden, is te mooi voor woorden. Dit zijn ervaringen die ik nog steeds niet kan bevatten, als ik ze al ooit zal kunnen bevatten. Life changing.

Binnenkort staat weer een film in eigen land op het programma. Je gaat in zee met regisseur Joachim Lafosse. Kan je daar al iets meer over vertellen?
Over het verhaal kan ik nog niet veel vertellen. Dat laat ik aan Joachim over. Hij is nu het scenario nog aan het uitpuren tot de essentie. Maar wat ik wel kan vertellen is dat het waarschijnlijk zijn meest persoonlijke film wordt, en ook mijn meest persoonlijke film. Ik kijk er enorm naar uit

Q&A

 

Bekijk ook

Jongerenjury gezocht!

Filem’On – het Internationaal Filmfestival voor Jong Publiek – zoekt juryleden. Het Brussels festival is …