Home / Nieuws / Spielberg werkt met Gents productiehuis aan Virtual Reality project over genocide!

Spielberg werkt met Gents productiehuis aan Virtual Reality project over genocide!

A Mad Production, het Gents documentaire productiehuis gespecialiseerd in Film, Animatie en Virtual Reality voor sociale impact, zal de Europese productie leiden van het VR (Virtual Reality) project over genocide van de The USC Shoah Foundation, een stichting die Steven Spielberg oprichtte na het maken van Schindler’s List.

‘Ik ben me plots zeer bewust van wie onze beelden onder ogen gaat krijgen… No pressure!’ lacht Thomas Maddens, 28, die samen met zijn partner, Ellen Andries, A Mad Production oprichtte om hun medium ten dienste te stellen van het goede, in deze complexe wereld. Zo maakten ze al documentaires over humanitaire crisissen in onder meer Gaza en Zuid-Soedan en kregen ze exclusieve toegang tot geopolitieke topbijeenkomsten in de VN in New York.

Hun nieuwste 360 film voor UNICEF Mongolië kan je hier bekijken.

‘We zien dit als een soort plicht. Er zijn zo veel straffe, belangrijke verhalen die het licht niet zien in onze eindeloze scroll van clickbait, likes en views. Wij willen een ander soort verhalen vertellen. Echte verhalen die onder je huid kruipen, die je niet loslaten.’ – Ellen Andries, Creative Director bij MAD.

Hun nieuwste project brengt A Mad Production in het spoor van de holocaust en andere genocides. In mei trok Thomas Maddens al op met een team uit Los Angeles voor enkele testopnames. Samen registreerden ze de verhalen van een groep holocaust overlevenden in Polen, Slovenië en Duitsland. ‘Als je Auschwitz bezoekt met iemand die daar als 14-jarige heeft gezeten, is dat best wel heftig. Het geeft je geen goed gevoel, maar je weet wel dat het een belangrijke levenservaring is!’ In September staat er alvast een productie in Wit-Rusland op het schema.

De komende jaren zal er een pak verhalen aan bod komen van overlevenden van de genocide in Rwanda, in het Chinese Nanjing of van de Rohyinga in Myanmar. Hoe het er uiteindelijk uit zal zien, verklapt Thomas nog niet. Een tipje van de sluier dan? ‘Het zal interessante combinaties leveren van VR, artificiële intelligentie, supercomputers en hologrammen. Meer mag ik echt nog niet zeggen,’ rondt de filmmaker af.

Bekijk ook

Kato De Boeck wint de BILL Award 2019!

Filmmaker Kato De Boeck wint de BILL Award 2019, de ULTIMA voor jong talent. Met …