Sprakeloos’ in première voor 2200 mensen in Sint-Niklaas

 

De langverwachte verfilming van Tom Lanoye’s meesterwerk ’Sprakeloos’ door Hilde Van Mieghem ging deze avond succesvol in première.

De Siniscoop in Sint-Niklaas stond voor de gelegenheid volledig in het teken van ‘Sprakeloos’: 2200 mensen kregen de film voor het eerst te zien, alle 8 zalen waren tot de nok gevuld.

Regisseur Hilde Van Mieghem schitterde op de rode loper naast schrijver Tom Lanoye. De voltallige cast was aanwezig waaronder Viviane De Muynck, Stany Crets, een hoogzwangere Marie Vinck, Flor Decleir en Rik van Uffelen. Jef Neve, die de muziek componeerde, vervolledigde het plaatje.

Steronthulling

Een uniek moment was de onthulling van de gedenkplaat voor ‘Sprakeloos’.  Een plaat die door de regisseuse en haar cast gesigneerd werd. Straks trouwens veel meer foto’s op onze facebookpagina.

Synopsis

De film vertelt het verhaal van de succesvolle schrijver Jan Meerman. Zijn leven wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingt hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

‘Sprakeloos’ is een productie van Caviar en kon rekenen op de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders en het Creative Europe Media programma van de Europese Unie. De film kwam tot stand met de steun van één, Telenet en de Belgische Tax Shelter. ‘Sprakeloos’ wordt verdeeld door Paradiso Filmed Entertainment. Het boek werd uitgegeven door Prometheus.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …