Stany Crets en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Stany Crets is al zijn hele leven een verstokt filmliefhebber.  Een kenner.  Spreek met hem over film en hij kan je een bloemlezing geven over de oeuvres van de meest obscure grootmeesters. Maar zelf heeft hij zich nooit helemaal geconcentreerd op film.  Zijn parcours neemt hem in vlagen van het ene uiterste naar het andere, van elitair theater, over populaire tv, naar musical en terug.  Vorig jaar kwam hij er zelfs toe een film te regisseren. Dat wou hij tegen zijn 50ste absoluut gedaan hebben. Alweer iets wat hij van zijn bucketlist kan schrappen.

Als filmliefhebbers aan hem denken, zien ze vooral zijn hoofdrol in ‘Alles moet weg’, toen Jan Verheyen voor het eerst een boek van Tom Lanoye verfilmde.  Leek zijn filmcarrière daarmee gelanceerd, de realiteit was dat hij slechts in vlagen over het grote scherm passeerde. Rollen waar hij de tanden in kon zetten, zoals in ‘Groenten uit Balen’, kwamen te zelden zijn richting uit. Goed dat Tom Lanoye er is. En Hilde Van Mieghem.  Dankzij hen heeft hij eindelijk nog eens een hoofdrol te pakken. De verwachtingen zijn hoog gespannen. Zou mooi zijn, mochten hij en zijn jarenlange kompaan Peter Van den Begin bij de Ensors om de hoofdprijs kampen.

Ieder geval, tot ons groot jolijt vond hij de tijd om onze nieuwjaarvraagjes te beantwoorden. Wij zijn nu al een beetje sprakeloos.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Als er veel Belgische films uitkomen en een groot percentage ervan bereikt een evenredig publiek en nog eens een deel ervan scoort in het buitenland dan denk ik dat we niet mogen klagen. Helaas moet ik bekennen dat ik niet veel in de bioscoop heb gezeten. Schande!

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Ik kijk erg uit naar de première van ‘Sprakeloos’ en voor de rest zijn er helaas geen plannen.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Ik ga geen namen noemen, maar iedereen die zijn nek blijft uitsteken om met of zonder steun films te blijven maken in een land dat een zakdoek groot is verdient respect en eeuwige hulde. Tenzij ze malafide beweegredenen hebben uiteraard, maar kijk, zij worden gestraft vroeg of laat.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Geen idee eerlijk gezegd. (Ik denk dat er een paar zijn die we altijd in de gaten moeten houden tax-shelter-gewijs.)

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Vraag : Had u het verwacht dat u die Oscar zou krijgen?
Antwoord : Nee, het overviel me ook.

6) Is er een vraag die u aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

“Had je die Oscar zien aankomen?” Ik denk dat dat een vraag is die iedereen wel wil horen.


Zie ook :

de trailer van ‘Sprakeloos’

Anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoordden

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …