Home / Nieuws / Varia / Stany Crets klaar voor ‘Lee & Cindy C.’

Stany Crets klaar voor ‘Lee & Cindy C.’

‘Lee & Cindy C.’ zal de eerste langspeelfilm van Stany Crets heten.  Dat was al langer bekend. Maar woensdag (1 oktober) maakte hij ook de cast van zijn film bekend. In het entertainmentprogramma op Eén, ‘Café Corsari’. De hoofdrollen zullen gespeeld worden door Bert Verbeke, een acteur die beroemd blijkt te zijn van een rol in ‘Thuis’ en ook in de musical ’14-18’ meespeelde.  En de rol van Cindy C. is dan weer voor Ann Van den Broeck, in het echte leven sinds enige tijd de partner van Stany en vooral gekend in musicalmiddens, het circuit waarin Stany sinds enige tijd zelf heel actief in is, onder meer als directeur van ‘Musical van Vlaanderen’. Zijn film zal trouwens nogal muzikaal getint zijn, zo verklapte hij ook in ‘Café Corsari’. Het idee voor die film is trouwens ontstaan tijdens de repetities van ‘Spamalot’, een musical die hij regisseerde en waarin Ann Van den Broeck meespeelde. Hij begon de opnamen voor zijn film trouwens gisteren al in het decor van ‘Café Corsari’.  Maar de eigenlijke opnamen gaan op maandag 13 oktober van start, zo verklapte hij ons daarnet aan de telefoon.

“We hadden een youtube-filmpje nodig van Cindy C. in een talkshow en dat hebben we gisteren gedraaid.”

Meteen een heel geslaagde promotiestunt. Nu weet heel Vlaanderen dat Stany Crets een langspeelfilm gaat draaien en dat Ann Van den Broeck en Bert Verbeke de hoofdrollen spelen.

Niet meteen klinkende namen voor wie alleen met film vertrouwd is.  Ann Van den Broeck is in het echte leven de partner van Stany Crets en Bert Verbeke blijkt bekend van ‘Thuis’ en van een talentenwedstrijd op tv.  Stany Crets vertelt dat hij bewust voor mensen gegaan is die minder bekend zijn.  Omdat bekendheid een belemmernis kan zijn om mee te gaan met de personages. “En er zijn heel wat mensen die ik de voorbije maanden aan het werk heb gezien in de musicalwereld die talent hebben dat veel verder reikt dan puur de musical. Gezichten die je in de film nog niet aan het werk gezien hebt, en voor de nodige verfrissing kunnen zorgen in het filmlandschap.”

Een droom wordt werkelijkheid

Toch valt hij niet helemaal op onbekende namen terug. Want onder hen die de bijrollen vertolken vallen wel wat namen te noteren : Nathalie Meskens, Jaak Van Assche, Nico Sturm, Rik Verheye, Michael Vergauwen, Ruth Beeckmans, Brecht Callewaert, Jasmine Jaspers, Florian Avoux, Laurenz Hoorelbeke, Peter Van de Velde, Ron Cornet, Fleur Brusselmans, Maja van Honsté en Sébastien de Smet.

Zelf zal Stany Crets slechts heel kort te zien zijn in zijn film. In een cameo.  A la Hitchcock. Maar hij heeft dan ook heel wat andere zaken aan zijn hoofd als regisseur.  Het is immers zijn eerste langspeelfilm als regisseur.  Hij regisseerde eerder wel al 13 episodes van de tv-serie ‘Kiekens’, heeft verschillende van zijn eigen series geproduceerd en heeft ervaring als theater-en musicalregisseur, maar een langspeelfilm maken, heeft hij niet eerder gedaan.  Op 11 december wordt hij 50.  Dus dat is een droom die hij nog voor zijn 50ste waarmaakt.

Stany Crets (screenshot youtube)

“Ja, het is gewoon al jarenlang een droom van mij om een film te regisseren en er zijn al heel veel projecten geweest, die uiteindelijk om tal van redenen een stille dood stierven, en dit project is 3,5 jaar geleden gestart met een heel simpel idee dat dan uiteindelijk uitgegroeid is tot de film die we nu gaan draaien.  Maar je weet het als je daar aan begint : het traject van het wit blad tot in de zalen neemt doorgaans een jaar of vier in beslag. En al bij al is het niet slecht dat er wat tijd over gaat. Zo wordt het alleen maar beter, krijg je tijd ‘to kill your darlings’ en begin je niet te draaien voor echt alles op punt staat.  Ik weet intussen echt wel waar ik aan begin.  Ik ken mijn klassiekers en door zolang met het project bezig te zijn, heb ik mijn film al wel 100.000. keer gedroomd. De mensen die rondom mij de plak zwaaien, DOP etc…, ik weet wel wat ik ertegen moet vertellen. ”

Met andere woorden, hij is niet echt een debutant meer. En Stany Crets is altijd wel een filmfreak geweest. Heeft bagage op dat vlak.  Kan meepraten over de klassiekers, heeft altijd wel de films gezien die moeten gezien zijn om mee te zijn. 

En die D.O.P. of cameraman op zijn film wordt “Brecht Goyvaerts.  Ik ben in samenspraak met de productie bij hem terechtgekomen en ik moet zeggen dat ik zeer onder de indruk was van wat hij eerder heeft gedaan.  Ik zag verschillende episodes van ‘Ontspoord’ (nvdr : de serie die wegens controverse nooit werd uitgezonden op tv) en daar zag ik een beeldtaal die me ten zeerste kon bekoren.”

Brecht Goyvaerts was ook de cameraman van gevierde kortfilms als ‘Wolfsmelk’, ‘Robyn O.’, ‘Corps Perdu’ en ‘Las Meninas’.

Een film als geen ander

In ‘Café Corsari’ vertelde Stany Crets nog dat zijn film zal gaan “over een jonge grungerocker die met zijn vrienden een garageband heeft, die op niet veel lijkt, maar hij kan wel goed zingen. En aan de andere kant Cindy C., een gerenommeerde schlagerzangeres die aan een comeback toe is. Door omstandigheden ontmoeten ze elkaar en ze herkennen een aantal dingen in elkaar.  En ze verbinden hun lot aan elkaar.  En de rest moet je volgend jaar in de zalen komen zien.” 

 De titel van zijn ‘Lee & Cindy C.’ kan dan laten vermoeden dat het om een komedie gaat, maar dat wil Stany Crets niet gezegd hebben.  Tussen de lijnen lees je ook tragedie, want het gaat over twee mensen die mekaar in tijden van tegenspoed vinden en sterker trachten te maken. Maar ook daar wil hij niet van horen. En een musical is het ook niet. “Er komt muziek in, maar het is niet zo dat de muziek de film draagt, dat het verhaal verteld wordt door de muzikale fragmenten. Het is gewoon moeilijk te zeggen. Ik wil me niet laten vangen door er een stempel op te plakken. Het is gewoon een verhaal dat zich niet meteen in een hokje laat stoppen.  Je weet wel.  Hoe zou jij een film als ‘Silver Linings Playbook’ noemen? Daar kan je toch ook geen genre opplakken?”  Waarmee hij niet gezegd heeft dat zijn film op ‘Silver Linings Playbook’ gaat lijken.  Voor er misverstanden ontstaan. 

Waar het verhaal zich afspeelt, dat kan hij ook niet zeggen.  Want dat doet in het verhaal blijkbaar niet terzake.  Maar hij kan wel zeggen dat de opnamen voornamelijk in en rond Mechelen en Waarloos zullen plaatsvinden. De opnamen zullen 27 dagen duren.

Bekijk ook

Win een dvd-pakket!

Enkele studenten zijn bezig met een onderzoek naar de bekendheid van CINEMATEK, jij kan een …