Home / Nieuws / Interviews / Steun voor Welp 2 en 40 andere projecten!

Steun voor Welp 2 en 40 andere projecten!

Het VAF steunt in coronatijd 10 projectslates voor een totaalinvestering van 1.950.000 euro, één van de gelukkigen is Welp 2 van Jonas Govaerts.

In mei lanceerde het Vlaams Audiovisueel Fonds voor het eerst een call voor slatefunding. Producenten kregen de mogelijkheid om tegen september een pakket van drie tot vijf projecten in te dienen, voor een maximumbedrag van 250.000 euro per slate. Uit 24 aanvragen werden tien productiehuizen gekozen en maar liefst 41 projecten, die scenario-, ontwikkeling- of productiesteun ontvangen.

Daarbij zitten o.a. vijf producties bij van De Wereldvrede, het productiehuis van Gilles Coulier en Gilles De Schryver. Potemkino mag er drie op z’n naam schrijven, waaronder Welp 2 van Jonas Govaerts.

Welp 2 krijgt € 15 000,00 scenariosteun, de film wordt geschreven door Jonas Govaerts, Joey O’Bryan en Ingrid Coppé.

De volledige lijst van goedgekeurde slates kan je hier raadplegen.

De ingediende slates bevatten projecten in een relatief vroeg stadium (voornamelijk scenario of ontwikkeling) en konden bestaan uit alle VAF-gesteunde genres, en dit zowel voor single projecten als reeksen. In een volgend stadium stromen deze projecten individueel door naar de gewone commissies die zullen oordelen over verdere ondersteuning.

Met deze call legde het VAF voor het eerst op aanvraagniveau regels rond gender op: in iedere slate van drie projecten moest minstens één project zitten waar een vrouwelijke scenarist en/of regisseur bij betrokken is. In slates van vier of vijf projecten waren dat minstens twee projecten. Ook de betrokkenheid van debuterende makers en/of makers met een andere culturele achtergrond werd aangemoedigd.

Volgens het principe van slatefunding was het ‘alles of niets’. Dit betekent dat zowel goedgekeurde als afgewezen slates sterkere en zwakkere projecten – naar het oordeel van de jury – konden bevatten, maar het totale plaatje moest overtuigen. Deze ranking werd naast het beschikbare budget van 1.950.000 euro gelegd, waardoor de tien hoogst geplaatste slates effectief konden goedgekeurd worden. Projecten in de slates die afvallen verliezen dan ook geen indieningskans. Ze kunnen in de gewone commissies opnieuw ingediend worden.

Bekijk ook

Albatros is één van tien beste programma’s van het afgelopen jaar!

Albatros staat op de shortlist van de Ha! van Humo, waarmee het blad het beste …