Home / Nieuws / ‘Swooni’ is nu uit op DVD en Blu-Ray

‘Swooni’ is nu uit op DVD en Blu-Ray

De grote vakantie van vorig jaar was voor Kaat Beels zalig en rampzalig tegelijkertijd.  Ze werd voor het eerst in haar leven moeder (van ‘Jean‘) en ook voor het eerst in haar leven kwam een langspeelfilm van haar uit : ‘Swooni’.  Met Jean was alles goed.  En dat was uiteraard het allerbelangrijkste.  En ‘Swooni’ was ook alles goed.  Dat was ook heel belangrijk.  Jean was iets wat ze in intieme kring wou vieren.  Maar ‘Swooni’ was voor de massa bestemd.  En die massa werd nooit bereikt.  Onbegrijpelijk, tot je de omstandigheden kent.  Want onder meer het Pukkelpopdrama zat in de weg.

 

 

Spanning, liefde, seks, overspel, drama, illegale vluchtelingen, lesbiennes, oude mensen en jonge kinderen, diepgeworteld racisme het zit er allemaal in, in deze luchtige film waarin 6 mekaars pad kruisen, op een moment dat elk van hen op een belangrijk keerpunt in zijn of haar leven staat.  Onder hen twee van de mannelijke leadactors die momenteel zo hot zijn dat je al warm krijgt van er nog maar aan te denken : Geert Van Rampelberg en Issaka Sawadogo.  Om dan nog te zwijgen van de stomende seks waar Sara De Roo ons op trakteert en het moeder-dochtergevecht tussen Natali Broods en Viviane De Muynck.  Veel mooie verhalen, bedacht door Annelies Verbeke en Michel Sabbe.  En door Kaat Beels in een mooie film gegoten die Brussel toont zoals we de stad nog nooit gezien hadden : ondergedompeld in een ondraaglijke hitte, waardoor de stad tropisch zwoel oogt.  Hoewel je best wel wat herkenningspunten hebt, lijkt het alsof de stad voor de film heruitgevonden is.

 

 

HET DRAMA VAN PUKKELPOP WAS OOK EEN DRAMA VOOR ‘SWOONI’

De ironie was dat de voorbije zomer allesbehalve tropisch was.  We kenden geen zomerdag, tot helemaal aan het eind van de vakantie : 18 augustus, de eerste dag van Pukkelpop en ook de dag van de première van ‘Swooni’. Het zou een feest worden en de dag nadien zouden alle media erover spreken.  Maar het liep even anders.  Het mooie weer werd onderbroken door een storm die voor een regelrecht menselijk drama zorgde op Pukkelpop.  Alle cameraploegen die de première van ‘Swooni’ zouden verslaan, alle journalisten en fotografen werden opgeroepen naar Limburg.  Om verslag uit te brengen van de helse feiten die zich daar afspeelden. De sfeer op de première was er één in mineur.  De dag nadien geen glamourfoto’s van de première, geen uitgebreide verslagen in journaals en showbizzprogramma’s.    De dagen nadien was het weer wat beter.  Het leek alsof de zomer eindelijk zou beginnen.  Niemand had zin om in een bioscoop te gaan zitten.  Uiteindelijk trok ‘Swooni’ nog bijna 50.000. toeschouwers.  Maar het hadden er best 3 of 4 keer zoveel kunnen zijn.  Toen kort daarna Kaat Beels met haar film werd uitgenodigd naar het zeer prestigieuze festival van Toronto — zeg maar, hét festival van de Amerika’s — werd nog eens beklemtoond wat een pareltje heel veel mensen hier aan zich hadden laten voorbijgaan.

 

 

EXTRA OP DE DVD EN BLU-RAY : ‘COLOGNE’

Kaat Beels is dan ook niet de eerste de beste.  Ze heeft al wel wat bewezen in het verleden.  Ze schreef en regisseerde onder meer de tv-serie ‘Jes’ en ook het beste onderdeel van het drieluik ‘Bruxelles Mon Amour’, waarvan Marc Didden en Peter Vandekerckhove de andere twee luiken regisseerden, was ook van haar.  Toen werkte ze met Peter Van den Begin en ook al met Sara De Roo, die zowat als haar fetisjactrice mag beschouwd worden.  Ze deelde het scherm met Geert Van Rampelberg, een andere vaste waarde bij Beels, in ‘Cologne’, een bekroonde kortfilm uit 2004 die ook op de dvd van ‘Swooni’ te zien is.  Een kortfilm die trouwens ook best een vignet van de film had kunnen zijn.  Het gaat ook over overspel en de nare gevolgen ervan.

 

Op de dvd en de blu-ray van ‘Swooni’ vind je tenslotte ook nog een reportage van ‘De Rode Loper’, die helaas niet kan tippen aan de gesprekken die je hier op de site vindt.  Tip voor de producenten : volgende keer gewoon bij ons komen aankloppen.

Gelukkig kan je die gesprekken hier nog altijd zien  :

Gesprekken met :

Geert Van Rampelberg

Sara De Roo

Natali Broods

Viviane De Muynck

Kaat Beels

 

 

 

 

Bekijk ook

Peter-Van-Den-Begin-Cinevox

The Barefoot Emperor haalde 25e festivalselectie!

Op vrijdag 25 september opent The Barefoot Emperor het Odessa Film Festival in Oekraïne. Voor het …