Te weinig Belgische nominaties voor ‘Les Césars’!!!

Vandaag zijn in Parijs de nominaties bekendgemaakt voor de befaamdste Franse filmprijzen, les Césars, door Alain Terzian, de  voorzitter van de Académie des Arts et des Techniques du Cinéma.   Zaterdag 4 februari worden de gelukkigen tijdens het traditionele ‘Dejeuner des Nommés’ bij Fouquet’s voorgesteld aan het publiek.  Daarbij enkele Belgen, maar veel te weinig naar onze zin.

De Franse film heeft een bijzonder goed jaar achter de rug met de successen van ‘The Artist’ en ‘Intouchables’.  Maar er waren nog wel wel enkele films die eruit sprongen, zoals ‘L’Exercice de L’Etat’, met in de hoofdrol onze landgenoot Oliver Gourmet, die eerder al zeer terecht in de bloemetjes gezet werd bij tal van gelegenheden, voor zijn rol als een minister van transport die geconfronteerd wordt met de grenzen en de ontsporingen van zijn eigen macht.  Op 24 februari vindt de ceremonie waarop de Césars worden uitgereikt, plaats in het Théatre du Chatelet in Parijs, dit jaar onder het voorzitterschap van acteur en regisseur Guillaume Canet.  Het is voor de 37ste keer al dat de Césars worden uitgereikt, de eerste keer gebeurde dat in 1976.

Er zijn Belgische nominaties bij, dat is het goeie nieuws, maar naar onze smaak hadden het er meer mogen zijn.  Geen Thomas Doret en evenmin één van de jonge snaken uit ‘Les Géants’ in de categorie ‘Meilleur Espoir Masculin’, geen gebroeders Dardenne of Bouli Lanners in de categorieën voor beste scenario of beste regie, en ook al geen Cécile De France in de categorie voor de beste actrice.

Een Belgische actrice die wel genomineerd is, is Marie Gillain, voor haar rol in ‘Toutes Nos Envies’ van Philippe Lioret. Gelukkig ook een nominatie voor Olivier Gourmet voor zijn vertolking in ‘L’Exercice de L’Etat’.  Al krijgt hij het op te nemen tegen Jean Dujardin van ‘The Artist’ en François Cluzet en Omar Sy van het gigantische kassucces ‘Intouchables’. De film met Gourmet is ook genomineerd voor beste film, maar gezien de tegenstand van de eerder vernoemde titels moeten Gourmet wellicht ook in die categorie op weinig prijzen rekenen. Ook ‘Le Gamin Au Vélo’ krijgt een nominatie voor ‘Beste Buitenlandse Film’.  Terwijl we de prent gewoon in de categorie ‘Beste Film’ hadden verwacht.  En dan hadden ‘Tête de Boeuf’ niet misstaan in de categorie ‘Beste Buitenlandse Film’.  Maar daar moeten de Dardennes het dus doen. En ze zullen het niet makkelijk krijgen. Want ze krijgen af te rekenen met films als ‘A Separation’, ‘Melancholia’, ‘Black Swan’, ‘Drive’, ‘The King’s Speech’ en ‘Incendies’.  Die laatste nominatie is dan ook weer een beetje Belgische triomf omdat met Lubna Azabal een Belgische actrice de hoofdrol speelt.

Bekijk ook

Lukas Dhont naar de Oscars!!

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor de Oscar voor Beste Internationale Speelfilm. Dat maakte …