‘Thank God it’s Friday’ van Jan Beddegenoodts en Niels Iwens wint in Buenos Aires

In Buenos Aires is de spraakmakende Belgische documentaire ‘Thank God it’s Friday’ op het Festival van Film van de Mensenrechten twee keer in de prijzen gevallen.  De film van Jan Beddegenoodts en Niel Iwens  werd er als winnaar uitgeroepen van de categorie ‘korte en middellange documentaires’ en ging ook met de publieksprijs aan de haal.

 

Er waren nog enkele Belgische documentaires geselecteerd voor het festival dat dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvond : ‘Dry Branches of Iran’ van Daniel Lambo en ‘Kinderen van de Rekening’ van Fabio Wuytack.

 

Met hun documentaire nemen Beddgenoodts en Iwens ons mee naar het Palestijnse dorp Nabi Saleh, waar vlak in de buurt een Joodse nederzetting werd neergepoot.  De Israëlisch leven er hun onbezorgde leventje, iets verderop zitten de Palestijnen in armoede en in woede om het onrecht dat hen wordt aangedaan. Elke vrijdag organiseren ze een protestmars in de richting van Hamish en elke vrijdag wordt de stoet met geweld tegengehouden.

 

De jonge Belgen filmden aan beide kanten van het conflict en waren er ook bij wanneer de marsen door het Israëlische leger met waterkanonnen en rubberkogels uiteen gedreven werden.

 

De muziek van de film is van saxofonist Nathan Daems, maar ook Brent Vanneste van Steak Number Eight en Johannes Verschaeve van The Van Jets leverden een bijdrage.

 

‘Thank God it’s Friday’ zal in het najaar bij ons in de bioscoop te zien zijn.

KLIK HIER voor de trailer

Bekijk ook

Baghdad Messi maakt indruk op het Filmfestival van Oostende!

Zaterdag 28 januari ging Baghdad Messi feestelijk in première in aanwezigheid van de voltallige cast …