‘The Invader’ en ‘Blue Bird’ in de prijzen in Gent

Woensdagmorgen 19 oktober werden in het stadhuis in Gent de prijzen uitgereikt van de competitie van het Filmfestival.  Drie dagen voor het einde van het festival, jawel, om de eenvoudige reden dat in die laatste drie dagen het accent komt te liggen op de World Soundtrack Awards en de filmconcerten, waar het Festival van Gent zijn wereldfaam aan te danken heeft.  Wat niet betekent dat de filmcompetitie van een minder niveau is, wel integendeel.  Programmator Wim De Witte en artistiek directeur Patrick Duynslaegher konden de internationale jury een heel mooie selectie aan internationale films bieden, waaronder 3 Belgische films : ‘L’Hiver Dernier’ van John Shank, ‘Blue Bird’ van Gust Van den Berghe en ‘The Invader’ van Nicolas Provost.  Deze films moesten het opnemen tegen een tien internationale films waaronder de gerenommeerde Russische film ‘Elena’ en ‘The Future’ van de eigenzinnige Amerikaanse filmmaakster Miranda July, die ook in Gent te gast was.

De jury werd voorgezeten door de Amerikaans-Belgische Jessica Woodworth, die we kennen van haar films met compaan Peter Brosens.  Andere leden waren de Noorse regisseur Erik Poppe, de Israëlische filmmaker Eran Riklis, de Amerikaanse componist Nathan Larson en de Duitse Marion Döring, die executive producer is van de European Film Awards.

Die jury begon met enkele ‘eervolle vermeldingen’ uit te reiken.  In eerste instantie aan Issaka Sawadogo, de hoofdacteur uit ‘The Invader’, recent ook nog te zien in de Vlaamse film ‘Swooni’.  Erik Poppe vroeg zich af waarom dat immense talent zolang geheim was gebleven en sprak over een immense ontdekking.  Waarop een bijzonder opgetogen Sawadogo zijn dankwoord meteen in het Noors ten beste gaf.  Hij mag dan uit Burkina Fasso afkomstig zijn, net als regisseur Nicolas Provost woonde hij lange tijd in Noorwegen en blijkt hij bovendien over een goed ontwikkelde taalknobbel te beschikken.  Hij spreekt vloeiend Frans, Engels  en de inheemse Afrikaanse taal die in Burkina Fasso wordt gesproken.  En hij heeft ons plechtig beloofd dat hij ook Vlaams zal leren. Want we willen hem in nog veel meer Vlaamse films aan het werk zien.

Er was nog een eervolle vermelding voor een film van bij ons. Gust Van den Berghe mocht die komen halen voor zijn ‘Blue Bird’ waarvan de jury onder de indruk bleek.  Gust ging alle juryleden vervolgens persoonlijk bedanken en schudde ze allemaal de hand.  Daarna richtte hij zijn dankwoord tot hen met zijn rug naar de journalisten die massaal naar de persconferentie waren afgezakt.  Producent Tomas Leyers vond de bekroning de kers op de taart.  De selectie voor de competitie was de taart, zo zei hij, wat er bovenop kwam, die eervolle vermelding, maakte het feest nog groter.  Een bekroning die ‘Blue Bird’ in ieder geval goed uitkomt, want vandaag komt de film in twaalf verschillende zalen uit.  Leyers gaf ons daarbij alvast een mooie anekdote mee.  De projectionist van een bioscoop in Mechelen, die de film gisteren ook al in avant-première mocht vertonen, dacht dat er iets scheelde aan de kopij die hem was bezorgd en trachtte ook nog wat geel, groen en rood aan het beeld toe te voegen.  Wat de film nog een stuk experimenteler maakte dan hij al is.  Het zou best kunnen dat sommige projectionisten de komende dagen nog met het formaat van de film zullen trachten te prutsen.  De film werd opgenomen in een zeer extreem breedbeeldformaat dat op het scherm geprojecteerd wordt als een smalle reep.  Hans Bruch Jr.  zorgt als D.O.P. net als in de eerste film van Gust voor de nodige beeldmatige magie.

Dat ‘The Invader’  veel redenen tot vieren zou hebben, liet de aanwezigheid van Nicolas Provost, Issaka Sawadogo en de twee actrices Stephania Rocca en Hannelore Knuts al vermoeden.  En inderdaad, het was componist Nathan Larson die mocht aankondigen dat de Georges Delerue-prijs voor de beste muziek naar ‘The Invader’ ging.  Het was Nicholas Provost die de prijs in ontvangst nam namens zijn twee componisten, Sacha en Evgueni Galperine, twee Russische broers die in Parijs wonen en die hij op een filmfestival had leren kennen.  Provost was razend enthousiast over de samenwerking.  De prijs was evengoed bedoeld voor de soundscape die dan weer het werk was van iemand van bij ons: Senjan Jansen.  Hij kwam Provost vervoegen voor de fotosessie en het dankwoord.

De Grote Prijs van het festival was voor een Russische film, ‘Elena’ van Andreï Zvyagintsev.

Woensdagavond werd voor de vertoning van ‘The Invader’ ook de Jo Röpcke Award van Focus Knack, bestemd voor een nieuw Vlaams talent, uitgereikt aan Nicolas Provost.  Een man die duidelijk redenen heeft om te feesten.

Een fragment uit ‘The Invader’?  Klik : ‘The Invader’

De trailer van ‘Blue Bird’?  Klik : ‘Blue Bird’

(foto Issaka Sawadogo in ‘The Invader’)

Bekijk ook

Dit zijn de winnaars van Les Magritte du Cinéma!

Zaterdagavond vond de Magritte du Cinéma plaats in het Théâtre National Wallonie-Bruxelles. De grote winnaars …