Thijs Van Nuffel en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Goed dat we net voor het openen van ‘Dode Hoek’ nog de antwoorden kunnen meegeven die Thijs Van Nuffel invulde op onze nieuwjaarsvragen. Want Thijs heeft dan misschien geen hand in de film van Nabil Ben Yadir, dan toch een vinger. Of misschien twee.  Maar er zijn veel andere films waarin hij een hand heeft.  Of een paar vingers.  Thijs is immers de rechterhand van Nico Leunen en heeft in die hoedanigheid meegewerkt aan de montage van ‘Home’ en ‘Land of the Enlightened’.  Maar even goed heeft hij helemaal in zijn eentje ‘Wat mannen willen’ gemonteerd.  En tal van kortfilms van gereputeerde jonge makers.  Het staat nu al vast dat tal van grote Vlaamse films in de toekomst door deze jongeman zullen worden gemonteerd.  En dat geeft hem alle spreekrecht.  Spreek Thijs, we hangen aan uw lippen.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

Voor mij persoonlijk was het een goed filmjaar. Ik heb de rollercoaster die het maken van ‘Home’ was van op de eerste rij mogen meemaken als assistent van Nico en daar heb ik weer een berg van geleerd. Fien nam ook een aflevering van ‘Steenweg’ voor haar rekening, een boeiende docureeks. Die aflevering mocht ik samen met haar monteren en dat was een heel aangename samenwerking.
Ik heb ook het eerste stuk van de montage van ‘Dode Hoek’ van Nabil Ben Yadir gedaan als voorbereiding voor Dieter Diependaele, dat wordt ook een speciale film. Verder heb ik 3 fijne kortfilms gemonteerd. ‘Sweet Dumplings’ van Laikin Chang, ‘Hampi’ van Pim Algoed en ‘Dag Vreemde Man’ van Anthony Schatteman.

Samen met Nico Leunen op de set van ‘Home’

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Momenteel werk ik aan de nieuwe kortfilm van Deben Van Dam, dat wordt opnieuw een dijk van een film. Ook de montage van ‘Une Part d’ombre’, het langspeeldebuut van Samuel Tilman is net van start gegaan, dat is alvast een fijne samenwerking.
Daarna zien we nog wel!
3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Fien en Nico.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik kijk heel erg uit naar ‘Cargo’ van Gilles Coulier en ‘Le Fidèle’ van Michael Roskam.
Ik geloof dat Kenneth Mercken en Lukas Dhont dit jaar ook nog hun film gaan draaien, die wens ik alvast veel succes.
Veel schrijfplezier voor Deben en Anthony!

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Zou je niet beter even wat pauze nemen?
– Nee!

 

Zie ook :

Anderen die onze nieuwjaarsvragen beantwoordden

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …