Thomas Vinterberg draait ‘Kursk’ met Matthias Schoenaerts in Lint

2 jaar nadat Terence Davies in de AED Studios in Lint met Cynthia Nixon (‘Sex and the City’) ‘A Quiet Passion’ inblikte, komt er nog een veel grotere productie naar de studio’s.  Thomas Vinterberg zal er samen met oscarwinnaar Colin Firth (‘The King’s Speech‘ en ‘A Single Man’), Léa Seydoux (‘La vie d’Adèle’)  en onze eigenste Matthias Schoenaerts de film ‘Kursk’ inblikken.  Een controversiële productie die de Russen niet graag zien plaatsvinden.  Voor Schoenaerts is het na ‘Far from The Madding Crowd’ de tweede keer dat hij met de Deense regisseur van ‘Festen’ en ‘Jagten’ samenwerkt. ‘Kursk’ wordt de duurste productie die op Belgische bodem gedraaid wordt. De film is een productie van EuroCorp, het productiehuis van de Franse regisseur Luc Besson. De Belgische coproducent is Belga Productions, dat er ook verantwoordelijk voor is dat ‘D’après une vraie histoire’ van Roman Polanski met Eva Green en Emanuelle Seigner  deels in ons land gedraaid wordt.

Het gerucht ging al een tijdje dat ‘Kursk’ in ons land gedraaid zou worden.  Tal van acteurs worden de voorbije maanden gecontacteerd om aan audities deel te nemen. voor de nieuwe film van Vinterberg.  Aanvankelijk zou de productie een jaar geleden al in Rusland van start gegaan zijn. Maar de Russische coproducent Andrei Sigle kreeg geen goedkeuring van de Russische overheid om te draaien.

De film gaat over de ramp  met de Russische duikboot Koersk, die op de 12de augustus van het jaar 2000 met kernarsenaal aan boord naar de bodem van de Barentszee zonk, ten noorden van Rusland en Noorwegen.  Het verhaal is gebaseerd op de roman ‘A Time to Die’ van Robert Moore, waaruit blijkt dat de hele ramp evenzeer een catastrofe was voor de PR van Poetin.  Geen wonder dat de Russen niet bepaald enthousiast zijn over de filmplannen van Vinterberg.  Robert Moore is een Brits journalist die destijds verslag bracht van de ramp en voor zijn boek kon terugvallen op informatie van tal van hooggeplaatste Russische militairen.

Of er nu nog op zee gefilmd wordt, is nog onbekend. Wel bekend is dat de opnames van ‘Kursk’ voor een groot deel in het onderwaterbassin van de voormalige Alfacam-studio’s, nu de AED Studios, in Lint zullen plaatsvinden. Er wordt gesproken van een budget van 40 miljoen dollar. In mei en juni vinden de opnames bij AED plaats.

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …