Tom Van Avermaet en zijn Overpeinzingen bij de overgang van ’17 naar ’18

Tom Van Aevermaet blijft bij die hele zeldzame figuren behoren die een Oscarnominatie op zijn naam heeft. En niet alleen dat.  Voor zijn ‘Dood van een schaduw’ haalde hij tegelijk de Europese Filmprijs voor beste kortfilm binnen. Tom zijn stijl laat geen snelle vluggertjes toe. En smeekt om budgetten die hier niet snel voorhanden zijn.  Vandaar wellicht dat hij de voorbije jaren vooral naar het buitenland lonkte.  Feit is dat we al een tijdje verstoken blijven van nieuw werk van Van Avermaet.  Maar daar wordt aan gewerkt, is één van de geruststellingen die we na het lezen van zijn antwoorden op onze nieuwjaarsvraagjes rijker zijn. 

1. Waar hoop jij in 2018 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Ik ga een nieuwe kortfilm maken samen met het productiehuis van Bulletproof Cupid van Kathleen Goossens genaamd ‘Hearts Of Stone’. We hebben hiervoor subsidies gekregen van het VAF en zoeken nu nog wat extra middelen, maar we hopen de film in de zomer van 2018 te kunnen draaien. Ik ben erg blij dat het VAF ons hiervoor vertrouwen heeft gegeven en om weer terug aan een nieuwe film te kunnen beginnen na enkele tegenvallers de vorige jaren.

2. Welke zijn de Belgische films waar jij naar uitkijkt?

Ik ben zeker wel benieuwd wat Adil en Bilall van ‘Patser’ hebben gemaakt. De trailer ziet er alvast spectaculair uit. Daarbuiten ‘Coureur’ van Kenneth Mercken, een getalenteerde regisseur met een erg persoonlijk debuut. Een ander talent, Matthieu Mortelmans, brengt ook z’n eerste film naar buiten met ‘Bastaard’, ook een aanrader denk ik. Daarbuiten ben ik wel benieuwd wat Michael Van Ostade en Lukas Dhondt als debuut zullen brengen en de nieuwe film van Stijn Coninx over de Bende Van Nijvel, nu weer brandend actueel.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Ik denk dat de scenaristen Bert Van Dael en Sanne Nuyens weer een erg mooie reeks gaan neerzetten (nu in regie van Wouter Bouvijn). Daarbuiten denk ik Matthieu Mortelmans en Kenneth Mercken impactvolle debuutfilms naar buiten gaan brengen. Cécile Enthoven, de dochter van regisseur Geoffrey, lijkt me nu al een grote plaats op te eisen als Vlaamse actrice, dus zeker iemand om in de toekomst te blijven volgen. Tim Mielants en Jacob Verbruggen blijven ook het mooie weer maken op internationaal serievlak.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Internationaal is DOP Stijn Van Der Veken erg grote dingen aan het doen (de serie Outlander nu recent). Nicolas Karakatsanis is ook erge grote films aan het doen, met oa I Tonya. Felix Van Groeningen gaat nog een stapje hoger gaan met z’n eerste US debuut met klassebakken als Steve Carell. Als actrice zie ik Lynn Van Royen ook wel iets bereiken in het buitenland, zeker na het success van ‘Beau Sejour’ op Netflix. Adil en Bilall zijn eigenlijk al doorgebroken, maar de variety top 10 is toch een grote eer.Binnenland Lena Suijkerbuijk als actrice en de hierbovengenoemde regisseurs (als ze nog niet waren doorgebroken).

5. Pierre Drouot zal vermoedelijk nog lang niet stoppen met werken, maar zijn taak als directeur-intendant van het VAF zit erop. Wat heeft hij volgens jou als directeur-intendant betekend voor de Vlaamse film?

Ik denk dat hij de Vlaamse film toch een grote trap hoger heeft geduwd. Het feit dat er bijna elke week wel een Vlaamse film lijkt uit te komen is toch wel een enorme stap voorwaarts. Hopelijk dat het publiek nu ook die trend kan blijven volgen. Het imago van de Vlaamse film heeft ook een grote boost gekregen onder z’n bewind en talent uit onze regionen is nu erg gewild, wat voor iedereen in de sector enkel maar positief kan zijn. Het feit dat ook de tax shelter zo is uitgebouwd, heeft de Vlaamse film geen windeieren gelegd.

6. Heb jij tips voor de nieuwe directeur-intendant van het VAF?

Ik zou kijken naar manieren om mensen meer en meer naar de Vlaamse film in de bioscoop te krijgen, nog hoger te mikken qua ambities en schaal van de films en het talent dat hier massaal aanwezig is, ook zo sterk mogelijk te ondersteunen, vooral ook financieel. Ook investeren in VR, wat toch op zijn manier een nieuwe vorm van filmmaken zal ondersteunen.

7. Wie mag van jou de nieuwe master worden van het Filmfestival van Oostende?

Ik denk dat iemand als Lynn Van Royen dat wel verdiend, gezien ze toch wel alomtegenwoordig lijkt op het Vlaamse scherm, als is ze misschien wat jong voor ‘master’. Of een Jan Decleir, toch ook wel de eeuwige rots in de branding van de Vlaamse film.

Zie ook : 

Hoe Tom Van Avermaet naar ’17 keek

Hoe Tom Van Avermaet naar ’16 keek

Hoe Tom Van Avermaet naar ’15 keek

Hoe Tom Van Avermaet naar ’14 keek

Hoe Tom Van Avermaet naar ’13 keek

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …