Tom Vermeir en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Onze traditionele reeks nieuwjaarsvraagjes openen we dit jaar met een figuur die voor velen op 1 staat in de lijst van meest markante Vlaamse filmfiguren van het jaar.  Ronduit geweldig, fenomenaal, verpulverend, wervelend en nog veel meer was hij in ‘Belgica’. In ieder geval een figuur die we in de komende maanden en jaren nog veel vaker hopen te zien op het grote scherm.  Simpelweg omdat hij in zijn eentje schermvullend is.  En toch nog zo gewoon menselijk dat hij zoals tal van andere stervelingen die ook nog onze vragen zullen beantwoorden gewoon ons lijstje heeft ingevuld. Dikke merci, Tom en we wensen u een formidabel jaar!

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

 

2016, het jaar van mijn debuut, zal ik lang met me meedragen. Een internationale première op Sundance, dat was een geweldige ervaring. Ik heb daar, en op andere festivals, heel wat mensen leren kennen in een -voor mij- nieuwe wereld. Die Ensor-nominatie was een fijne bevestiging voor mijn werk en het ziet er naar uit dat er zich wel wat nieuwe projecten aandienen in het vaarwater van ‘Belgica’.

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

In februari draai ik in Luik ‘Seule a mon Mariage’. Het fictiedebuut van Marta Bergman, een Roemeens-Belgische documentairemaakster. Verder draai ik (ook in Wallonië) volgende zomer een film waar ik nog niet veel kan over zeggen en liggen er in de toekomst verschillende concrete en minder concrete projecten op tafel. Nog even afwachten.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)?

Ik vind in de eerste plaats dat Felix een geweldige prent heeft gemaakt, los van de perceptie dat rond Belgica is ontstaan. Het vraagt wel wat lef om na ‘The Broken Circle’ het roer 180° om te slaan. Alleen al daarvoor is hij een grote mijnheer. ‘D’Ardennen’ van Robin Pront vond ik ook steengoed. Wat een talent. Men zou, met alle (terechte) wierook die Kevin Janssens wordt toebedeeld, bijna vergeten hoe sterk Jeroen Perceval was. Verder ben ik grote fan van Jan Bijvoet en zeker wat hij in ‘Embrace of the Serpent’ doet. Een terechte oscar nominatie.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

 

Ik kijk enorm uit naar ‘Cargo’, het filmdebuut van Gilles Coulier. Met ‘Bevergem’ heeft hij toch wel iets unieks binnen de Vlaamse televisie afgeleverd. Hij is heel goed met acteurs, dat zie je wel als je daar naar kijkt. En voor zijn film koos hij voor drie raspaarden. Sam Louwyck, Sebastien Dewaele en Wim Willaert als hoofdcast, dat moet er wel boenk op zijn. Tim Mielants heeft -denk ik- ook wel een uniek project in zijn schuif liggen. Daar ben ik ook wel bijzonder benieuwd naar. En natuurlijk kijk ik ook enorm uit naar Fien Troch haar film.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

V: Met wie zou je graag eens een abt 12 drinken?
A: Met Wouter Bouvijn

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Wouter Bouvijn, wil jij met mij eens een abt 12 drinken voor het jaar om is?

 

Zie ook :

Anderen die ook al onze nieuwjaarsvraagjes beantwoord hebben

Tom Vermeir over ‘Belgica’

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …