Home / Nieuws / Festivals / Tom Vermeir mag met ‘Seule à mon mariage’ naar Cannes
foto KVdm - Cinevox

Tom Vermeir mag met ‘Seule à mon mariage’ naar Cannes

De Belgische film ‘Seule à mon mariage’ van Marta Bergman werd geselecteerd voor de ACID (Association for the Distribution of Independent Cinema) programmatie op het Filmfestival van Cannes. De hoofdrollen worden vertolkt door de Roemeense Alina Serba en de Belg Tom Vermeir, die voorheen reeds furore maakte in ‘Belgica’ van Felix van Groeningen. Voor Vermeir is het zijn eerste Franstalige hoofdrol.

‘Seule à mon mariage’ is het fictiedebuut van Marta Bergman, een alumni aan het INSAS. De regisseuse, geboren in Boekarest, liet zich al snel opmerken in de documentairewereld. In haar werk exploreert ze Roemenië, en meer bepaald de Roma gemeenschappen. Haar documentaires werden globaal vertoond op verschillende prestigieuze festivals zoals Visions du Réel en het Leipzig Film Festival.Grappig, spontaan en onbeschoft: Pamela, een jonge Roma, lijkt op geen ander meisje uit haar gemeenschap. Ze leeft alleen met haar grootmoeder en baby in een hut waarin ze hetzelfde bed delen. Verstrikt in tradities en met een kind van twee, droomt Pamela van een vrij leven. Met drie woorden Frans (“Lapin, pizza, amour”)  begint Pamela haar zoektocht naar een huwelijk in de hoop om haar lot en dat van haar dochter te veranderen.

In de film neemt Tom Vermeir de rol van Bruno op zich, een Belg die via het internet op zoek gaat naar de ware liefde. Vermeir heeft reeds een succesvolle carrière als muzikant (A Brand) en theateracteur achter de rug. Daarnaast belooft Vermeir in 2018 het kleine scherm te domineren in Vlaamse topreeksen zoals ‘Salamander’, ‘De Bende van Jan De Lichte’ en ‘de Dag’. Momenteel is Tom Vermeir de nieuwe reeks ‘De Twaalf’ aan het draaien.

 

Alina Serban, zelf geboren in een Roma gemeenschap in Roemenië, neemt de rol van Pamela op zich. Na een acteursopleiding genoten te hebben in Boekarest, Londen en New York, engageert ze zich sterk voor de Roma-gemeenschap met haar eigenzinnige one woman theatershow, ‘I Declare at My Own Risk’, die ze zelf geschreven en vertolkt heeft. De voorstelling is reeds op vele Europese podia opgevoerd geweest. De rol van Pamela in ‘Seule À Mon Mariage’ is haar eerste rol in een langspeelfilm.

De film zal vertoond worden in Cannes in het kader van het ACID programma. Al 25 jaar lang zorgt deze nevensectie voor de ondersteuning van een tiental films tot na hun release. Verwezenlijkt door ongeveer 15 leden van de associatie van cineasten, worden er zowel Franse als niet-Franse langspeelfilms (fictie en documentaire) gekozen uit meer dan honderd inzendingen over heel de wereld. Elk jaar ondersteunen de cineasten van ACID een 40 tal langspeelfilms in meer dan 40 onafhankelijke zalen, daarnaast komen de films ook aan bod op festivals, culturele centra en universiteiten over 20 landen.

 

‘Seule à mon mariage’ is een Belgische productie van Frakas Productions. De film is geproduceerd in samenwerking met Hi Film (Ada Solomon) in Roemenië, in coproductie met Avenue B Productions en Zélila Films (Caroline Bonmarchand en Sophie Leclercq), met steun van Rouge Intenational (Julie Gayet en Nadia Turincev) in Frankrijk. Daarnaast heeft de film ondersteuning van het Centre du Cinéma et de de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles, RTBF, Proximus, Wallimage, Screen.Brussels, Casa Kafka Pictures en de Provincie Luik. CNC bood ondersteuning voor de herschrijving van het scenario.  Internationaal wordt de film door Cercamon World Sales vertegenwoordigd.

Sinds 2007 heeft Frakas Productions reeds talloze langspeelfilms ge(co)produceerd, alsook kortfilms en documentaires. Jean-Yves Roubin (oprichter en leider) en Cassandre Warnauts (productrice) ontwikkelen samen veel debuutfilms.

Zie ook :

Tom Vermeir heeft er een goed gevoel bij

Tom Vermeir over zijn personage

Tom Vermeir en Vlaamse acteurs in Wallonië

Tom Vermeir over kansen in het buitenland

Tom Vermeir ervaart Wallonië als een ander land

 

(c) J. Ricquebourg

Bekijk ook

Adil en Bilall over hoe Patser er bijna niet was gekomen!

Zaterdagavond was Patser op tv en de film is nu online te bekijken, een film …