‘Tot Altijd’ en ‘Offline’ winnen in Canada

ROUYN-NORANDA/BRUSSEL, 1 november 2013. ‘Tot Altijd’ van Nic Balthazar heeft afgelopen nacht de Grand Prix Hydro-Québec gewonnen op de 32ste editie van het Internationaal Filmfestival van Abitibi-Témiscamingue in het Canadese Rouyn-Noranda. ‘Offline’ van Peter Monsaert viel er ook in de prijzen. Zijn speelfilmdebuut won er de Prix Communications et Société. Beide filmmakers waren ook aanwezig tijdens het festival dat dit jaar de Belgische cinema in de kijker zette.

Het is het festivalpubliek in Rouyn-Noranda dat beslist wie er met de Grote Prijs naar huis gaat. Volgens het festival was dat publiek bijzonder aangegrepen door Tot altijd en het respect en de warmte waarmee Nic Balthazar het thema van euthanasie aansnijdt. Balthazars tweede speelfilm is gebaseerd op het ware verhaal van Mario Verstraete, de MS-patiënt die jarenlang vocht voor de euthanasiewetgeving in ons land en uiteindelijk ook de eerste was om er in 2002 gebruik van te maken. In de belangrijkste rollen zien we Koen De Graeve, Geert Van Rampelberg, Iwein Segers, Lotte Pinoy, Viviane De Muynck en Michel Van Dousselaere. Nic Balthazar schreef zelf het scenario. De film werd geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks.

 

Ook Peter Monsaert deelde in de prijzen. Zijn speelfilmdebuut ‘Offline’ ging aan de haal met de Prix Communications et Société. Volgens het juryrapport worden in de film ‘heel wat vraagstukken over vrijheid, gerechtigheid en vrede behandeld. Vergiffenis, verzoening, wederzijdse steun en gastvrijheid vormen de kern van deze speelfilm.’

‘Offline’ doet het relaas van Rudy Vandekerckhove, een nogal zonderlinge ex-gedetineerde die na zeven jaar achter de tralies zijn leven weer op de rails probeert te krijgen. Dat betekent voor Rudy o.a. zijn oude job als reparateur van wasmachines hernemen en zich verzoenen met de familie die hij destijds achterliet. Hoewel hij daarbij kan rekenen op de hulp van de gepensioneerde kapster Denise en zijn vriend Rachid, dreigt zijn duistere verleden hem opnieuw in te halen. Offline is een productie van Annemie Degryse voor Lunanime en Victoria Deluxe, waarin Wim Willaert en Anemone Valcke de hoofdrollen delen.

Het is niet de eerste keer dat Vlaamse films in de prijzen vallen tijdens het filmfestival van Abitibi-Témiscamingue. In 2010 kreeg de film ‘Adem’ van Hans Van Nuffel ook al de Grand Prix Hydro-Québec, een jaar eerder viel Geoffrey Enthoven dezelfde eer te beurt voor ‘Meisjes’.

Vlaamse films zijn bijzonder populair in het Canadese Quebec.  De populariteit van onze films staat er zelfs wat buiten verhouding.  Er gaat geen jaar voorbij of onze films worden er gevierd op het Festival van Montréal.

 

‘Tot Altijd’ en ‘Offline’ konden rekenen op steun van het VAF

 

Zie ook :

 

–       Cleveland houdt Nic Balthazar in de gaten

–       Nic Balthazar wint in Virton

–       ‘Tot Altijd’ niet naar de Oscars

–       ‘Tot Altijd’ grote winnaar op de Ensors

–       ‘Tot Altijd’ en ‘Hasta La Vista’ winnen in Duitsland

–       ‘Tot Altijd’ krijgt Gouden Award

–       Interviews op de set van ‘Tot Altijd’

–       De Making-Of van Tot Altijd

–       Gesprek met Geert Van Rampelberg

–       Gesprek met Iwein Segers

–       Interview Nic Balthazar

–       Peter Monsaert beste regisseur op het Festival van Sint-Petersburg

–       ‘Offline’ gaat met mooie prijzen lopen tijdens de Ensors

–       Cinevox-journaal Ensors

–       ‘Offline’ wint in Aubagne

–       20 redenen waarom u ‘Offline’ moet zien

–       ‘Offline’ is WAUW

–       ‘Offline’ wint alles wat er maar te winnen valt in Amiens

–       ‘Offline’ sluit de competitie af

–       Wim en Anemone weten waarom

–       ‘Offline’ in ‘Het Witte Doek’

–        interviews op de set

–       Peter Monsaert : gesprek voor de opnamen

–       Triggerfinger maakte de muziek

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …