Home / Nieuws / Binnenkort / Tour de force op scherm én set: dit is ‘La Deuxième’

Tour de force op scherm én set: dit is ‘La Deuxième’

Voor zijn nieuwste langspeelfilm ‘La Deuxième’ koos de Brugse regisseur Jelle Stroo voor intensiteit, zowel op als naast het doek. De film speelt zich af in een huis op het Franse platteland, tevens de verblijfplaats voor cast en crew gedurende een kleine drie weken. Het resultaat is een beklijvende langspeelfilm over een sekte, die op 30 november en 2 december in de Cinema Lumière in Brugge voorgesteld. 

Draaidagen zijn sowieso een intense periode voor cast en crew, maar daar deden cineasten Stephanie Delbecque en Jelle Stroo nog een schepje bovenop: bijna 20 dagen leefden cast en crew onafgebroken op de filmset. ‘De grens tussen werk en ontspanning werd soms vaag, wat een unieke dynamiek opleverde,’ aldus Stroo. ‘Ons samenwonen intensifieerde de algemene beleving en bijgevolg de vertolkingen.’

‘Zo dicht op elkaars lip leven creëerde een interessante context,’ vertelt de Brugse acteur Gert De la Marche. ‘Het volledige team leefde letterlijk naar dit project toe. Zo hadden mijn vriendin Julie (tevens lid van het art department) en ik onze dochter van acht maanden gedurende de hele draaiperiode mee op de set. Ik ben ervan overtuigd dat dit collectieve engagement het resultaat naar een hoger stadium heeft getild.’

‘La Deuxième’ vertelt het verhaal van Jean Barreau, die teruggetrokken op het platteland woont. Daar leidt hij een spirituele commune voor getormenteerde zielen en belooft hij hen de kans op een tweede leven. Één van Jeans eerste volgelingen is Camille Griffon, een jonge dertiger op zoek naar een manier om haar leven op een betekenisvolle wijze in te vullen. Wanneer een tijdje later haar dubbelganger aan het huis verschijnt, leert Camille dat Jean zijn belofte van een tweede leven ook letterlijk waar kan maken. Gaandeweg begint de wispelturige Jean aan zijn eigen geloof te twijfelen.
Stroo is niet aan zijn proefstuk toe: zijn debuutlangspeelfilm ‘Égoïste’ (uit 2015) schopte het tot het Beijing filmfestival, en kon rekenen op uitverkochte vertoningen in Parijs en Brugge. De hoofdrollen in ‘La Deuxième’ zijn weggelegd voor Julien Vieuloup, Alix Vega, Anne-Sophie Delhomme en Vlaams theater-acteur Gert De la Marche (Mosterd met Zaad, Theater Exces). De soundtrack werd gemaakt door de Amerikaanse componist Joe Formanek, met bijdragen van hoofdacteur Julien Vieuloup.
Beide vertoningen worden bijgewoond door de cast en crew van de film en krijgen een introductie van de regisseur. Op vrijdag 30 november draait de film om 20u en op zondag 2 december om 11u. De voorstelling op vrijdag is reeds uitverkocht, maar voor de zondag zijn nog steeds tickets te koop, via de website van Cinéma Lumière (lumierecinema.be).

Bekijk ook

De eerste beelden van Black-out!

Eén lost de eerste beelden van hun nieuwe prestigieuze reeks Black-out. Het ganse land valt …