Home / Nieuws / De trailer van ‘Brabançonne’ brengt sfeer

De trailer van ‘Brabançonne’ brengt sfeer

Je moet een durver zijn om eraan te beginnen : een muzikale komedie in het Vlaams en het Frans.  Box office poison noemen de Amerikanen zoiets.  Als je alles in een film samenbrengt waar het publiek voor op de loop gaat.  Maar soms bekom je door ongewone ingrediënten te vermengen een resultaat dat er veel vlotter ingaat dan wanneer je de oude, beproefde gerechten voorschotelt.  Vincent Bal doet al zijn hele carrière wat anderen niet doen en niet durven.  En hij blinkt erin uit.  Dus toch maar rekening houden met die ‘Brabançonne’.  De trailer (BEKIJK HEM HIER) laat in ieder geval het beste vermoeden.

Het verhaal dat scenarist Pierre De Clercq (‘Hasta La Vista’, ‘Halfweg’, ‘Labyrinthus’ en ‘Winnipeg’) verzonnen heeft, gaat over een Vlaamse harmonie, de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia van Staaikerke die het opneemt tegen de Harmonie  En Avant F.O.C. (Fanfare ouvrière combattante) van het Waalse Vierlemont om uit te maken wie ons land mag vertegenwoordigen in de strijd voor de Beste Harmonie van de Europese Unie. De uiteindelijke winnaar van die wedstrijd mag dan Europa vertegenwoordigen op een wereldtournee.

De Walen staan er goed voor.  Met hun supergetalenteerde jonge trompettist Hughes, beschikken ze over een extra troef.  Maar de Vlamingen doen het ook niet slecht  Onder de kundige leiding van de burgemeester die tegelijkertijd hun dirigent is, lijken ze echt een kans te hebben.  Tot hun trompettist Willy letterlijk zijn laatste adem uitblaast tijdens de preselecties.  Dan moet er opeens dringend een oplossing gezocht worden.

 

‘Brabançonne’ is de nieuwste langspeelfilm van Vincent Bal, die met ‘Minoes’ de beste kinderfilm ooit maakte en met ‘Nono, het Zigzagkind’ de tweede beste.  Die tweede werd in 2013 bekroond met de Prijs voor de Prijs voor de Beste Jeugdfilm tijdens de Europese Filmprijzen.  ‘Brabançonne’ wordt geproduceerd door Eyeworks (‘Marina’, ‘Het Vonnis’), en gecoproduceerd door  Entre chien et Loup  (‘La Marche’, ‘Vijai and I’). Samen willen ze de eerste 100 % Belgische muzikale komedie maken. Half-Vlaams, half-Waals.  Dat de beste moge winnen.

In de troepen van de Waalse harmonie zien we onder meer Arthur Dupont (‘Mobile Home’), Erika Sainte (‘Elle ne pleure pas, elle chante’), Frederik Haùgness (‘Illégal’), Fabrice Boutique (‘Erased’, ‘Image’) en Philippe Résimont (‘Je Suis Supporter du Standard’, ‘Nono the ZigZag Kid’), terwijl je aan Vlaamse kant gezichten aantreft als die van Amaryllis Uytterlinden (ex-zangeres Ozark Henry) , Jos Verbist (‘Halfweg’, ‘Quiz me Quick’, ‘Het gezin van Paemel’), Tom Audenaert (‘Hasta La Vista’, ‘Quiz me Quick’, ‘les Rayures du Zebre’), Marc Peeters (’82 dagen in April’), Koen Van Impe (‘Salamander’, ‘Aspe’), Rilke Eyckermans (‘De Zonen van Van As’), Liesa Naert (‘Offline’, ‘De Ideale Wereld’, ‘Quiz me Quick’), Michel Van Dousselaere (‘Tot Altijd’), Veerle Eyckermans (‘Albert II’), Ivan Pecnik (‘Labyrinthus’), Tiny Bertels (‘Groenten uit Balen’) en Kobe Van Herwegen (‘Spring’)

De film komt op 17 december in de zalen en wordt verdeeld door Kinepolis Film Distribution.

Bekijk hier :

de trailer

het bioscoopjournaal met een item over ‘Brabançonne’

Bekijk ook

Lukas Dhont: “Kortfilms zijn meer dan een opstapje naar iets beters”

Dit weekend liep het kortfilmfestival in Leuven af. Hoewel kortfilms vaak geen lang leven beschoren …