Home / Nieuws / Over de taalgrens / Transgender Mya Bolaers speelt de hoofdrol in Belgische film ‘Lola vers la mer’

Transgender Mya Bolaers speelt de hoofdrol in Belgische film ‘Lola vers la mer’

De transgender-thematiek hangt meer dan ooit in de lucht in de filmwereld. ‘Girl’ pakte onlangs nog het grootste festival ter wereld in en zal straks ook jou inpakken bij de release in oktober, Scarlett Johansson wou een transgenderrol spelen, maar moest  zwichten voor de mensen zonder verbeelding die vonden dat er bepaalde rollen zijn die een mens niet kan spelen. Dat probleem stelt zich niet voor nieuwkomer Mya Bollaers, een Belgische transgenderactrice die de hoofdrol zal spelen in ‘Lola vers la mer’.

‘Lola vers la mer’ is de nieuwste film van Laurent Micheli, een jonge regisseur die drie jaar geleden furore maakte met de lowbudget-film ‘Even Lovers Get The Blues’.  Zijn nieuwste film volgt het verhaal van Lola, een 18-jarig meisje dat verneemt dat ze eindelijk de goedkeuring krijgt voor een operatie. Maar op dat moment overlijdt haar moeder, die de kosten voor de operatie zou betalen. Lola trekt dan samen met haar vader, die ze al twee jaar niet heeft gezien, naar de kust waar haar moeder vertoefde, om haar een laatste eer te bewijzen. Een tocht die helemaal niet zal verlopen zoals ze beiden verwacht hadden.

Om Lola te vinden heeft regisseur Micheli tal van castings georganiseerd overal in de Franstalige wereld. Om uiteindelijk uit te komen bij de Belgische transgender-actrice Mya Bollaers. Een heel betekenisvolle casting, vooral in tijden waarin Hollywood krijgt af te rekenen met protest van transgender-acteurs & -actrices die zich ertegen verzetten dat de rollen waarvoor zij in aanmerking zouden kunnen komen ingevuld worden door cisgender-acteurs en -actrices. Het protest leidde er onder meer toe dat Scarlett Johansson uiteindelijk besloot om toch niet een transgender te spelen in ‘Rug & Rug’, een rol waarvoor ze eerder al had toegezegd.

Mya Bolaers komt in ‘Lola vers la mer’ tegenover de Franse acteur Benoît Magimel te staan. En er is ook een rol voor Els De Ceukelier, de Vlaamse actrice die vorig jaar nog goed was voor de Ensor voor beste vrouwelijke bijrol in ‘Home’, eerder kon je haar ook aan het werk zien als irritante luchtbel Sonja in ‘Een ander zijn geluk’, een eerdere film van Fien Troch. De Ceukelier is vooral theateractrice en kan doorgaans in de stukken van Jan Fabre aan het werk gezien worden. Onlangs had ze ook nog een klein bijrolletje in de Franse film ‘Un couteau dans le coeur’ van Yann Gonzalez met Vanessa Paradis in de hoofdrol.  

Els De Ceuckelier in ‘Home’, met aan haar zijde Mistral Guidotti

‘Lola vers la mer’ wordt geproduceerd door Benoit Roland voor de Belgische productiemaatschappij Wrong Men, die eerder al tekende voor ‘La Part Sauvage’, ‘Dode Hoek’, ‘Parasol’ en ‘Prejudice’.

Bekijk ook

Het ‘Girl’-sprookje loopt ten einde

Afgelopen nacht werden de Golden Globes uitgereikt in Los Angeles, met het Belgische ‘Girl’ als …