Twee Belgische films op de Semaine de la Critique (Cannes)

Op maandag 22 april vond de persconferentie van de Week van de Kritiek in Cannes plaats. Twee films uit Franstalig België zijn hierbij geselecteerd.

De Semaine de la Critique van Cannes is een alternatieve vleugel van het Filmfestival en verwelkomt dit jaar twee Franstalig Belgische films: Nuestras Madres, een speelfilm van César Diaz en Lucia en el limbo, een kortfilm van Valentina Maurel.

Nuestras Madres is geproduceerd door Need Productions en speelt zich af in Guatemala, in 2013. Het land deint mee op het ritme van het proces van de militairen die het vuur aan de lont van de burgeroorlog staken. Getuigenissen van slachtoffers volgen elkaar op. Ernesto, een jonge antropoloog van de Forensische Stichting, werkt aan de identificering van de slachtoffers. Op een dag meent hij via het verhaal van een oude vrouw een piste te hebben gevonden die hem op het spoor van zijn vader kan brengen, een guerrillero die tijdens de oorlog is verdwenen. Tegen het advies van zijn moeder in gooit hij zich halsoverkop op het dossier, op zoek naar de waarheid en naar loutering.
César Diaz is geboren in 1978 in Guatemala. Na zijn studies in Mexico en in België gaat hij bij het scenarioatelier FEMIS in Parijs aan de slag. Al meer dan tien jaar monteert hij speelfilms en documentaires. Ook heeft hij een aantal kortfilms op zijn naam staan: Semillas de Cenizas, dat op een twintigtal internationale filmfestivals is voorgesteld, en Territorio Liberado, dat de Mexicaanse IMCINE-prijs won. Nuestras Madres is zijn eerste langspeelfilm.
Deze film werd gemaakt met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles (steun voor de ontwikkeling en de productie), Proximus, Eurimages, de Aide aux Cinémas du Monde van het Centre National du Cinéma et de l’Image Animée en van het Institut Français, Inver Tax Shelter, Tax Shelter van de Belgische Federale Regering en SACEM.

Een andere film die tijdens de Week van de Kritiek wordt voorgesteld, is Lucia in El Limbo van Valentina Maurel.
Hoewel ze al zestien jaar is, heeft Lucia nog last van luizen, is ze nog nooit ongesteld geweest en is ze als laatste meisje van de klas nog maagd. Haar beste vriendin wil haar helpen om een jongen te ontmoeten zodat ze eindelijk wat “normaler” kan zijn. Maar Lucia is eigenzinnig. Ze wil haar problemen zelf oplossen. Zelfs als dat betekent dat ze zich op een bruuske manier een weg naar de volwassenheid moet banen.
Valentina Maurel is geboren in 1988 in Costa Rica. Ze heeft filmstudies gevolgd aan het INSAS in België. In 2017 behaalt de kortfilm voor haar eindwerk Paul est là de eerste prijs van de Cinéfondation in Cannes, waarna hij op een twintigtal festivals wordt geselecteerd. Twee jaar later haalt Lucia en el limbo de selectie van de Week van de Kritiek. Valentina is momenteel aan het schrijven aan haar eerste speelfilm.
De film is geproduceerd door Wrong Men en gemaakt in coproductie met Geko Films en Pacífica Grey. Met de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie Bruxelles en de medewerking van het Centre National du cinéma et de l’image animé (steun aan de productie, vóór de realisatie) en de medewerking van Arte France.

Tot slot zal ook Vivarium, van de Ierse regisseur Lorcan Finnegan en in België gecoproduceerd door het Luikse bedrijf Frakas Production, tijdens de Week van de Kritiek van de partij zijn.
De film vertelt het verhaal van een jong koppel dat tijdens hun zoektocht naar een eerste huis met een mysterieuze vastgoedmakelaar in zee gaat en in een vreemde woonwijk vast komt te zitten.
Vivarium is een Iers-Belgisch-Deense coproductie. Met de steun van Wallimage, Irish Film Board, Media, XYZ, Section 481, Casa Kafka Pictures, BeTv en het Danish Film Institute.

De Week van de Kritiek is in 1962 door het Syndicat Français de la Critique de Cinéma opgericht en fungeert als een alternatieve vleugel van het Festival van Cannes. Ze concentreert zich op de ontdekking van jong cinematografisch talent en zet hun eerste en tweede speelfilms in de kijker. Jacques Audiard, Alejandro González Iñarritu, Ken Loach, François Ozon, Wong Kar Wai en recenter César Augusto werden er eerder in de spotlights gezet.

Check Also

Ontdek de trailer van ‘Il Pleut Dans La Maison’!

‘Il Pleut Dans La Maison’ is de alom gelauwerde debuutfilm van de Belgische cineaste Paloma …