Twee Franstalige Belgische wereldpremières in Locarno

LAISSEZ-BRONZER-LES-CADAVRESDe langverwachte derde langspeelfilm van Hélène Cattet en Bruno Forzani, ‘Laissez bronzer les cadavres’, wordt voorgesteld in het prachtige kader van de Piazza Grande. ‘Kapitalistis’ van Pablo Muñoz Gomez doet mee in de categorie Leopardi di domani, die geheel in het teken van kortfilms staat.

Tijdens de persconferentie van de 70e editie van het Filmfestival van Locarno op 12 juli kondigde Carlo Chatrian, artistiek directeur, de selectie van twee Franstalige Belgische films aan. ‘Laissez bronzer les cadavres’, van Hélène Cattet en Bruno Forzani, wordt voorgesteld op 4 augustus om middernacht op de Piazza Grande. De kortfilm Kapitalistis van Pablo Muñoz Gomez doet mee op 8 augustus.

Het Festival van Locarno is bekend om zijn artistieke normen en liefde voor filmmakers met een sterke persoonlijkheid. Dat bevestigt de selectie van het nooit eerder geziene filmwerk van Hélène Cattet en Bruno Forzani. Het duo was ook al aanwezig in 2013 met hun vorige film, ‘L’étrange couleur des larmes de ton corps’, die samen met hun eerste langspeelfilm, ‘Amer’, een vrouwelijk/mannelijk tweeluik vormde rond verlangen en giallo.

Decorwisseling voor ‘Laissez bronzer les cadavres’, de vrije en libertaire bewerking van de roman van Jean-Patrick Manchette en Jean-Pierre Bastid, die in 1971 uitgegeven werd bij Gallimard. Deze film zal het verwachte publiek van 8.000 man op de Piazza Grande vast in vervoering brengen.
De Middellandse Zee en de zomer: een azuurblauwe zee en een brandende zon… en 250 kilo goud, gestolen door Rhino en zijn bende! Ze hebben de ideale schuilplaats gevonden: een verlaten dorp, afgesloten van alles en iedereen, ooit gesticht door een artiest die niet genoeg inspiratie had. Jammer genoeg gooien enkele onverwachte bezoekers en twee agenten roet in het eten. De paradijselijke plek, die vroeger het decor vormde van orgieën en wilde partijen, wordt een ware strijdplek… meedogenloos en hallucinant!

Rolverdeling: Elina Löwensohn, Stéphane Ferrara, Bernie Bonvoisin, Michelangelo Marchese, Marc Barbé, Marine Sainsily, Hervé Sogne, Pierre Nisse, Aline Stevens, Dorylia Calmel, Dominique Troyes, Bamba Forzani Ndiaye.

De productie is deze keer nog van de tandem Eve Commenge – Anonymes Films (België) – en François Cognard – Tobina Film (Frankrijk). De film krijgt de steun van het Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel van de Franse Gemeenschap, Canal+, Ciné+, BeTV, BNP Paribas Fortis Film Finance, de Tax Shelter van de Belgische federale overheid, Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Corsica en Corsica Pôle Tournages, en het Pays de la Loire, in partnerschap met het CNC.

‘Laissez bronzer les cadavres’ wordt wereldwijd verkocht door Bac Films. De film komt uit in Frankrijk op 18 oktober (Shellac Distribution). De releasedatum voor België is nog niet bekend.

De kerstman is een kapitalist

In de categorie Leopardi di domani vinden we ‘Kapitalistis’ van Pablo Muñoz Gomez terug. In deze humoristische fabel vertelt de vijfjarige Nikos ons dat… de kerstman een kapitalist is. Hij geeft speelgoed aan de rijke kinderen en truien aan de arme.
De film is een productie van Roue Libre production en Origine Films.

Deze categorie heeft een internationale reputatie en betekende de doorbraak van de eerste kortfilms van Joachim Lafosse, Olivier Masset-Depasse en David Lambert.

Het internationale Filmfestival van Locarno is een filmfestival dat aan de auteurscinema gewijd is. Het vindt elk jaar in augustus plaats in het Italiaans-Zwitserse Locarno. Het festival wordt erkend door de Fédération Internationale des Associations des Producteurs de Films (FIAPF) in een lijst met dertien “competitieve festivals”, in het spoor van de festivals van Cannes, Venetië en Berlijn. Het festival wordt georganiseerd sinds 1946 en is daarmee een van de oudste filmfestivals ter wereld. Het festival van Locarno werd opgericht om nieuwe stromingen te ontdekken. Veel jonge regisseurs die door het festival werden bekroond, zijn achteraf de leidende figuren van hun generatie geworden. Onder hen Claude Chabrol, Paul Verhoeven, Raúl Ruiz, Jim Jarmusch, Gus van Sant en Stanley Kubrick.

Het bijzondere aan het Festival van Locarno is dat de films in de openlucht worden gespeeld, op de prestigieuze Piazza Grande, waar plaats is voor 8.000 kijkers.

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …