Home / Nieuws / Festivals / Twee kersverse Emmywinnaars luiden muziekluik Film Fest Gent in!

Twee kersverse Emmywinnaars luiden muziekluik Film Fest Gent in!

Op donderdag 17 oktober schakelt het muzikale luik van Film Fest Gent, waarin filmmuziek en filmcomponisten in de verf worden gezet, een versnelling hoger. Kersvers Emmywinnaar en eerder al tweevoudig Oscargenomineerd componist Marco Beltrami, bekend van onder andere de Scream-franchise, is present voor een filmmuziekseminarie samen met Michaël R. Roskam (‘Rundskop’). Ook Hildur Guðnadóttir, die recent bekroond werd met een Emmy voor haar score voor de succesvolle HBO-serie ‘Chernobyl’, maakt donderdag haar opwachting in Gent voor een Composer Talk.

Op donderdag 17 oktober is Marco Beltrami te gast tijdens het Film Music Seminar. Vanaf 9:30 modereert Dr. Martine Huvenne in Kinepolis een gesprek met de Emmywinnaar. De focus van het seminarie ligt op Creative Partnerships, wat voor Beltrami haast een evidentie is. Met een imposante carrière die bol staat van de indrukwekkende projecten verlegde Beltrami keer op keer zijn grenzen als muzikant. Dichter bij huis vinden we zijn muziek ook in het Amerikaanse debuut van de Belgische regisseur Michaël R. Roskam: ‘The Drop’. Roskam vervoegt het panel dan ook in het laatste deel van het seminarie.

In de namiddag, vanaf 14:30, verwelkomen ze een andere Emmy-winnaar, Hildur Guðnadóttir, voor een Composer Talk. Guðnadóttir is een van de grootste revelaties van het afgelopen jaar, dankzij haar score voor HBO-serie ‘Chernobyl’, waarmee ze een Emmy won. Ze schreef ook de muziek voor ‘Joker’ van de Amerikaanse regisseur Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol, die dit najaar in Venetië de Gouden Leeuw won. Guðnadóttir profileert zich al jaren als een pionier in experimentele pop en hedendaagse muziek. Ze componeerde al voor dans, theater en film, en blonk uit in samenwerkingen met de vorig jaar overleden IJslandse filmcomponist Jóhann Jóhannsson, Hauschka en Ryuichi Sakamoto. De Composer Talk wordt in goede banen geleid door Robert Kraft, die tussen 1994 en 2012 aan het hoofd stond van Fox Music.

World Soundtrack Awards 2019

Op 18 oktober speelt Gent opnieuw een hoofdrol op het internationale wereldtoneel van de filmmuziek, met de uitreiking van de 19de World Soundtrack Awards. De componisten Krzysztof Penderecki en Frédéric Devreese zullen worden geëerd met een Lifetime Achievement Award. Ook de in Brooklyn geboren muzikant-componist Tamar-kali, die vorig jaar tijdens de World Soundtrack Awards de prijs ‘Discovery of the Year’ won voor de Oscargenomineerde film ‘Mudbound’, keert dit jaar terug naar Gent. Nog meer klinkende namen uit de muziekwereld zullen in Gent vertoeven, onder wie John Powell (‘How to Train Your Dragon: The Hidden World’), Daniel Pemberton (‘Yesterday’, ‘Spider-Man: Into the Spider-Verse’, ‘Scarborough’, ‘Venom’) en dus ook Hildur Guðnadóttir en Marco Beltrami.

Dit jaar koos de World Soundtrack Academy ervoor om het horrorgenre in de kijker te zetten: ‘Scream’-componist Marco Beltrami is eregast. Op 18 oktober verwelkomt de World Soundtrack Awards hem als een van de meest briljante filmcomponisten van zijn generatie, bekend om unieke samenwerkingen met enkele van ’s werelds meest gerespecteerde en iconische filmmakers, zoals Kathryn Bigelow, James Mangold, Guillermo Del Toro, Wes Craven, Bertrand Tavernier, Tommy Lee Jones en Jean-François Richet. De veelgeprezen Amerikaanse componist schreef onlangs nog de muziek voor de box-office hit ‘A Quiet Place’ (genomineerd voor een Golden Globe voor Best Score), ‘Velvet Buzzsaw’ voor Netflix en de in 2019 Oscarwinnende documentaire ‘Free Solo’ van National Geographic. Voor die laatste score ontving Beltrami in september een Emmy Award.

Op donderdag 17 oktober serveert Film Fest Gent je al een huiveringwekkend voorproefje van Beltrami’s muziek, tijdens het themaconcert ‘Hollywood Nightmares: Scary Symphonic Scores’. Daarin neemt Brussels Philharmonic, onder leiding van maestro Dirk Brossé, je mee doorheen de scores uit horrorklassiekers van elke generatie. Van ‘Bride of Frankenstein’ en ‘Psycho’, over ‘The Twilight Saga: New Moon’ tot ‘A Quiet Place’: je hoort er de spannendste filmmuziek terwijl bijbehorende filmclips op het grote scherm vertoond worden.

Kan je niet bij de concerten zijn? Vanaf vrijdag 18 oktober vind je in de Film Fest Gent webshop een uniek compilatiealbum met de beste filmscores van Marco Beltrami.

Praktisch

17/10 – 9u30: Film Music Seminar met Marco Beltrami

17/10 – 14u30: Composer Talk met Hildur Guðnadóttir

17/10 – 19u30: Themaconcert ‘Hollywood Nightmares: Scary Symphonic Scores’

18/10 – 20u00: 19e World Soundtrack Awards

Het 46ste Film Fest Gent loopt tot en met 18 oktober in Kinepolis Gent, Studio Skoop, Sphinx Cinema, Vooruit, KASKcinema en Capitole. Het volledige programma vind je hier.

Bekijk ook

Matthias Schoenaerts is onsterfelijk!

Vanaf 10 juli kan je op Netflix Matthias Schoenaerts zien aan de zijde van superster …