Tweetalige Circé Lethem schittert in Toronto in Nederlandse film

Amerika’s grootste filmfestival zit er intussen ook op.  Felix van Groeningen pakte er pers en publiek in met zijn ‘Beautiful Boy’ en Lukas Dhont kreeg er twee staande ovaties voor zijn ‘Girl’. Er was ook lof in Toronto voor de indrukwekkende manier waarop Matthias Schoenaerts de befaamde cast aanvoert in ‘Kursk’ en Emma De Swaef en Marc James Roels keerden terug met een eervolle vermelding op zak van de Short Cuts Jury voor hun geweldige ‘Ce magnifique gâteau !’. Ook tevreden reacties over de passage in Toronto bij Koen Mortier (‘Un Ange’), Veerle Baetens (‘Duelles’) en Jawel Rhalib (Au temps où les Arabes dansaient’). Maar bij een terugblik op het festival viel ons opeens op dat we de Nederlandse film ‘Retrospekt’ van Esther Rots zo goed als over het hoofd hadden gezien. En dat terwijl de Belgische hoofdrolspeelster Circé Lethem in tal van recensies met superlatieven overladen wordt.

Het verhaal van ‘Retrospekt’ blijkt een nogal complexe puzzel waarin de kijker kennis maakt met de 37-jarige Mette, het personage van Lethem.  Ze verblijft in een revalidatiecentrum en bevindt zich in de afsluitende fase van haar revalidatie. Hoewel ze gedeeltelijk verlamd is en haar spraakvermogen deels kwijt, is haar scherpe geest ongeschonden. En we krijgen toegang tot die geest die druppelsgewijze onthult wat haar overkomen is. ‘Retrospekt’ blikt terug om ons het verhaal te vertellen. Wat Circé met haar rol doet, afwisselend in het Nederlands en het Frans, blijkt een sterke indruk te hebben nagelaten.  ‘Lethem’s performance is powerful and affecting’, lezen we het ene moment, maar even goed wordt er van ‘marvelous’, ‘magnetic’ en ‘masterful’ gesproken.  Terwijl wij met het schaamrood op de wangen moeten toegeven dat we niet echt bekend zijn met Lethem. Vandaar dat we er haar Nederlandstalige showreel er even bijhaalden.  O ja, die dame!

Een beetje opzoekingswerk leert ons dat Circé de dochter is van de experimentele filmmaker Roland Lethem en de vaste casting-agente van Jaco Van Dormael, Gerda Diddens.

 

 

Intussen vonden we ook enkele fragmenten uit die ‘Retrospekt’ van Esther Rots.  En na enig opzoekingswerk blijkt dat de film een heuse coproductie is met het Belgische Serendipity Films van Ellen Dewaele, en dat naast Circé Lethem ook Lien Wildemeersch te zien is in de film, in de rol van Miller.  Wildemeersch is vooral bekend bij het theaterpubliek. Kurt Rigolle blijkt te hebben ingestaan voor de production design van de film en Ann Lauwereys tekende voor de kostuums. In het make-up department vinden we Lili Dang-vu en Daphne Zwanenberg terug.  Kortom, redenen in overvloed om uit te kijken naar ‘Retrospekt’.

Hier Circé Lethem in het Nederlands, aan de zijde van Lien Wildemeersch

En dit is Circé Lethem als zwangere vrouw die haar nek uitsteekt voor een andere vrouw

Bekijk ook

Dit was het Debat van de Ensors 2023!

Op zondag 29 januari, de derde dag van het Filmfestival te Oostende, vond het Debat …