Home / Nieuws / Festivals / Ukrainian Spring in BOZAR!

Ukrainian Spring in BOZAR!

Op 27 maart start in Brussel het programma van het Oekraïense cultuurfestival Ukrainian Spring in BOZAR. Ukrainian Spring presenteert Oekraïense cinema van 2019-2020 – films die voor het eerst zijn vertoond op klasse A-festivals, prijzen hebben gewonnen op buitenlandse en Oekraïense festivals en een opmerkelijk publiekssucces hebben behaald. Het project omvat ook een ontmoeting met de Oekraïense regisseur, schrijver en activist Oleg Sentsov. 

Ukrainian Spring presenteert vijf films:

De komedie Mijn gedachten zijn stil – de eerste langspeelfilm van Antonio Loekitsj. De film werd voor het eerst vertoond op het East of West International Filmfestival in Karlovy Vary, waar hij de special prijs van de jury ontving. De Oekraïense première vond plaats op het Odessa International Film Festival, waar het werk van Loekitsj de publieksprijs, de FIPRESCI Award voor Beste Oekraïense Film, de prijs voor beste actrice (Irma Vitovska) en een speciale vermelding van de jury (Andriy Lidahovsky) ontving. Het is het verhaal van een jonge geluidstechnicus, voor wie het opnemen van dierenkreten uit Transkarpatië een kans zou kunnen zijn om naar Canada te verhuizen. Deze opdracht valt echter veel moeilijker uit wanneer de belangrijkste metgezel in zijn nieuwe baan zijn moeder blijkt te zijn. De film zal bij de opening van het festival ingeleid worden door regisseur Antonio Loekitsj en de hoofdrolspelers – Irma Vitovska en Andriy Lidahovsky.

Homeward is de eerste speelfilm van regisseur Nariman Aliev. De twee zonen van Mustafa, een Krimtataar, hadden na de annexatie van de Krim hun toevlucht gezocht in Kiev. De oudste zoon sterft. Mustafa gaat zijn jongere zoon halen en brengt hem naar huis om zijn oudere zoon op de Krim te begraven volgens de moslimtradities. De wereldpremière van de film vond plaats in het kader van het programma “Un Certain Regard” op het filmfestival van Cannes. In Oekraïne ontving de film de Grote Prijs van het Odessa Filmfestival – ” Golden Duke ” toegekend door het publiek. In Brussel wordt de film gepresenteerd door regisseur Nariman Aliev en hoofdrolspeler Akhtem Seitablayev.

Op het festival zal ook de opmerkelijke Oekraïense documentaire te zien zijn – The Earth is Blue, like an Orange, de eerste lange documentaire van regisseur en schrijfster Iryna Tsilyk. De film beleefde zijn wereldpremière op het Sundance Film Festival, waar hij de Best Documentary Filmmaker Award won in de internationale competitie. Hij werd ook vertoond in de Generation 14Plus-sectie van het Berlijnse filmfestival. De film vertelt het verhaal van het leven van een familie in de stad Krasnogorsk in de “rode zone” van de Donbas, die het meest getroffen is door de bombardementen. Ondanks deze omstandigheden verliezen de hoofdpersonages de hoop niet en proberen ze zelfs films over de oorlog zelf te maken. De film wordt gepresenteerd door Iryna Tsilyk – de vertoning wordt georganiseerd in samenwerking met het Millennium International Documentary Film Festival.

Als familievoorstelling biedt Ukrainian Spring de avonturenfilm van Anatoly Mateshko Foxter en Maxaan. Het hoofdpersonage van de film, Max, een twaalfjarige schooljongen, loopt weg van huis en verstopt zich onder een brug. Hij vindt een doos met nano-verf en tekent een hond in graffiti. Plotseling komt de graffiti tot leven en verandert in een nanobot-hond met superkrachten.

Het oorlogsdrama U311 Cherkasy is de eerste langspeelfilm van Timur Yashchenko. Hij toont de verdediging van de gelijknamige mijnenveger die in maart 2014 door Russische troepen in de baai van Donuzlav werd geblokkeerd bij de annexatie van de Krim. De U311 Cherkasy was het laatste Oekraïense schip dat vocht en de nationale vlag niet liet zakken. De film werd gepresenteerd in de hoofdcompetitie van het Internationale Filmfestival van Warschau en de Oekraïense première van de festivalversie van de film vond plaats op het Internationale Filmfestival van Odessa. De regisseursversie van de film wordt op het festival gepresenteerd door Timur Yashchenko en producer Marta Lotysh.

Ook op het festivalprogramma krijgen de gasten van Ukrainian Spring de gelegenheid om de regisseur, activist en voormalig politiek gevangene Oleg Sentsov te ontmoeten – in het kader van Agora, het traditionele discussieformaat van het Bozar-centrum. De discussie wordt gemodereerd door professor geschiedenis Aude Merlin.

Ukrainian Spring vindt plaats in het BOZAR Paleis voor Schone Kunsten in Brussel van 27 tot 29 maart met de steun van de Oekraïense Ambassade in België, het Oekraïense Staatsagentschap voor de Cinema, de Vereniging van Oekraïners in België, BOZAR en Arthouse Traffic.

Programma van het festival :

Vrijdag 27 maart
18:30 Opening van het festival met Mijn gedachten zijn stil (gepresenteerd door Antonio Lukitsj, Irma Vitovska, Andriy Lidahovsky).
21:00 Naar huis (gepresenteerd door Nariman Aliyev, Akhtem Seitablayev)

Zaterdag 28 maart
15:00 Foxter en Max.
18:30 The Earth is Blue, like an Orange (gepresenteerd door Irina Tsilyk).
21:00 U311 Cherkasy (gepresenteerd door Timur Yashchenko, Marta Lotysh)

Zondag 29 maart
15:00 Discussie met Oleg Sentsov (gemodereerd door geschiedenisleraar Aude Merlin).

MEER INFO & TICKETS vind je hier.

Bekijk ook

Adil en Bilall over hoe Patser er bijna niet was gekomen!

Zaterdagavond was Patser op tv en de film is nu online te bekijken, een film …