Un Monde sleept twee Ensors in de wacht!

Op Filmfestival Oostende worden ook dit jaar naar goede gewoonte de Ensors uitgereikt. Hoewel het nog even wachten is op het Gala van De Ensors, kan het feest aan zee wel al losbarsten: Laura Wandel mocht er, samen met producenten Stephane L’Hoest (Dragons Films), Jan De Clercq en Annemie Degryse (Lunanime), de prijzen in ontvangst nemen voor Beste Franstalige Belgische Film en voor Beste Co-Productie. Die behaalde ze met haar speelfilmdebuut Un Monde.  Nadat de film eerder al 7 Magrittes wegkaapte, valt de film nu ook in Vlaanderen verder in de prijzen.

Affiche-Un-MondeLaura Wandel vervolgt hiermee haar indrukwekkende prijzenparcours. Het begon met de bijzonder geslaagde wereldpremière in Cannes in 2021, waar een minutenlange staande ovatie de cast en regisseuse tot tranen toe bewoog en de film de Fipresci-prijs van de filmkritiek in de Un Certain Regard-sectie wegkaapte. Onder meer een welverdiende selectie op de short list van de Oscar voor Beste Internationale Film passeerde ook nog eens de revue. De Belgische Unie van de Filmkritiek gaf ook de Cavens Prijs aan Un Monde in januari eerder dit jaar.

Wandel en de producenten van de film reageerden enthousiast op hun winst van de Ensors:

“Ik ben erg gelukkig en vereerd dat Un Monde de Ensor voor Beste Franstalige Belgische Film ontvangt. De prijs betekent voor mij nog zoveel meer omdat de film volledig geproduceerd en gerealiseerd werd in België en met financiering van de twee (taal)gemeenschappen.” (Laura Wandel)

Laura-Wandel-Cinevox
Laura Wandel

“Als producenten van de film Un Monde zijn we enorm fier dat de film in de prijzen valt in de twee gemeenschappen van België: de Vlaamse en de Franstalige, bij de Magrittes en de Ensors. Dat omdat we van bij het begin al wilden dat de film een 100% Belgische productie zou zijn!” (Stéphane L’Hoest, Dragons Films)

“Wij zijn bijzonder fier op deze 100% Belgische coproductie.”

(Jan De Clercq en Annemie Degryse)

SYNOPSIS EN PRODUCTIE

Un Monde vertelt het verhaal van Nora. Wanneer zij naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school.

De film is geschreven en geregisseerd door Laura Wandel. Het jonge talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora’s broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden. Un Monde is een 100% Belgische productie, met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime. De film kwam tot stand met steun van Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Wallimage, VOO & BeTV, Lumière Invest & Tax Shelter van de Belgische Overheid. De internationale sales is in handen van Indiesales & Lumière verdeelde de film in de Benelux.

Ook de komende dagen worden er nog een aantal Ensors uitgereikt. Het Gala van De Ensors gaat door op 12 maart.

Bekijk ook

Streamz Academy zoekt aanstormend schrijftalent!

Streamz daagt iedereen met een kriebelende pen uit om zich in te schrijven voor de …