Un Monde wint Beste Debuut op BFI London Film Festival!

Günter Duret, Laura Wandel en Maya Vanderbeque op de rode loper in Gent. Copyright: Michiel Devijver

Un Monde wint Beste Debuut op BFI London Film Festival

Un Monde, het speelfilmdebuut van Laura Wandel, is zonet bekroond met de Sutherland Award for Best First Feature op het BFI London Film Festival 2021.

“Het is een hele leuke verrassing om deze prijs te winnen. Ik ben erg trots om te zien dat de film de taalgrens overschrijdt en dat hij een Engelssprekend publiek kan bereiken”, zegt de regisseuse.

Zo vervolgt de film haar zegetocht op de internationale festivals. Het begon met de bijzonder geslaagde wereldpremière in Cannes, waar een minutenlange staande ovatie de cast en regisseuse tot tranen toe bewoog en de film de Fipresci-prijs van de filmkritiek in de Un Certain Regard-sectie wegkaapte. Vervolgens viel Un Monde nog in de prijzen in Guanajuato, Oursense, Sarajevo en volgden festivalselecties in o.a. San Sebastian, Valenciennes en Hamburg. Bovendien is de film genomineerd voor de European Film Awards, in de categorie European Discovery – Prix Fipresci.

Un Monde opende gisterenavond (zaterdag 16 oktober) de Officiële Competitie van het Filmfestival van Gent in aanwezigheid van cast en crew en kende zo haar Belgische première. De internationale festivaljury zat ook mee in de zaal om meegevoerd te worden in het verhaal van een broer en een zus wiens loyauteit zwaar op de proef wordt gesteld.

Winnaar FIPRESCI 
Filmfestival van Cannes 2021

Winnaar Special Award for Promoting Gender Equality – Filmfestival van Sarajevo
Filmfestival San Sebastian
Filmfestival van Valenciennes
Filmfestival van Gent
Winnaar Beste Internationale Film – Guanajuato Int. Film Festival
Winnaar Beste Film en Beste Regie – Ourense Film Festival
Filmfestival van Hamburg
European Film Awards – Nominatie European Discovery – Prix Fipresci 

Winnaar Beste Debuut – BFI London Film Festival

Affiche-Un-Monde

Synopsis
Wanneer Nora naar het eerste leerjaar gaat, ziet ze dat haar grote broer Abel op de speelplaats wordt lastiggevallen. Terwijl haar vader wil dat ze spreekt, wil haar broer dat ze zwijgt. Nora hoopt vooral nieuwe vrienden te maken, waardoor ze voor een verscheurende keuze staat. Een meeslepende duik in het niet zo onschuldige leven op school.

Un Monde is geschreven en geregisseerd door Laura Wandel. Het jong talent Maya Vanderbeque vertolkt de rol van Nora, Günter Duret neemt de rol van Nora’s broer Abel op zich. Daarnaast zijn er ook belangrijke rollen voor Karim Leklou (Nora en Abels vader) en Laura Verlinden (Image, Le Tout nouveau testament).

Un Monde is een 100% Belgische productie, met als hoofdproducent Dragons Films en coproducent het Gentse productiehuis Lunanime. De film kwam tot stand met steun van Centre du Cinéma et de l’Audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Wallimage, VOO & BeTV, Lumière Invest & Tax Shelter van de Belgische Overheid. De internationale sales is in handen van Indiesales & Lumière verdeelt de film in de Benelux.

Un Monde zal vanaf 20 oktober te zien zijn in alle zalen.

Bekijk ook

Opnames gestart voor Noise!

De opnames van Netflix’ nieuwe psychologische thriller Noise zijn gestart. De Belgisch-Nederlandse film is geschreven door …