Undercover met Tom Waes!

Zondagavond werd op Eén en Netflix het startschot gegeven voor de tweede reeks van Undercover. Bingen kan (nog) niet, want er wordt telkens maar één aflevering gelost, maar hoofdrolspeler Tom Waes deed het al wel en zag dat het goed was.

Als ik niet word afgeleid door mezelf, dan vind ik dat een goed teken. Naar mezelf kijken bij Reizen Waes kan ik niet, maar hier zit ik naar een personage te kijken. Na het eerste seizoen zag ik nog wat dingen die te vlak en rechtlijnig waren, dit seizoen heb ik meer facetten kunnen laten zien.

De reeks ligt in handen van twee verschillende regisseurs, is er een groot verschil tussen hen?

Nee, ze helpen je allebei maar de aanpak is wel helemaal anders. Cecilia Verheyden volgt het originele verhaal heel hard, terwijl Pieter Van Hees gemakkelijker zegt: “De tekst is een beetje anders, maar dat is ok”.

Ik laat mij gewoon leiden door hen en probeer zo snel mogelijk te voelen wat zij belangrijk vinden, om daarop dan te kunnen inspelen. Die mensen hebben allemaal tonnen ervaring, bij mij is het nog maar mijn tweede reeks. Ik denk dat je dat als acteur goed moet luisteren en gewoon vertrouwen moet hebben in de regisseur.

Pieter is trouwens ook iemand die veel vertrouwen in zijn ploeg legt en dus ondertussen met de acteurs bezig kan zijn. Ik denk dat ze er sowieso in geslaagd zijn om mensen te vinden die beeldmatig ongelooflijk sterk zijn, daar helpt een goede DOP ook bij natuurlijk.

Het was niet alleen de regisseur die wisselde, we zijn ook van DOP Konrad Widelski naar Pieter Van Alphen gegaan en die hebben ook elk een andere manier. De ene is meer bezig met extra lampen, de andere zoekt een ander standpunt.

Je hebt ploegen die vlugger klaarstaan, maar je hebt er die sneller werken. Het belangrijkste is dat showrunner Nico Moolenaar het heel hard opvolgd, zeker in die overgangsfases. Die zorgt dat het verhaal blijft kloppen, hij is eigenlijk de constante in het verhaal.

De ploeg van acteurs is ook gewisseld, hoe was dat?

Wim Willaert, Sebastien Dewaele en Ruth Becquart waren voor mij echt een godsgeschenk. En Chris Lomme ook, wat een kado, die voor de eerste keer echt in het West-Vlaams speelt. Ze is daarvoor veel bij haar zus op bezoek gegaan, om dat terug op te pikken.

Ik heb met vechtscènes nooit zo hard gelachen als met Wim Willaert, maar dat zie je op tv natuurlijk niet. Sebastien en Wim worden 80 % gecast voor comedy-rollen denk ik, maar staan hier enorm hard als acteur. Sebastien heeft ook gezegd hoe blij hij was dat hij dit kon spelen.

Qua humor is deze reeks misschien iets minder dan de vorige, maar ik vind het scenario persoonlijk wel beter. Je verliest geen tijd meer met je personages te introduceren en het systeem van undercover-agenten uit te leggen, je zit er direct ‘boenk’ in.

Door het succes van de eerste reeks (ook op Netflix) was het nu duidelijker dat het voor een groot publiek ging zijn, voelde je die druk ook een beetje?

Totaal niet, maar ik laat mij daar eigenlijk nooit door leiden. Ook voor Reizen Waes weet je dat het voor veel kijkers is, maar je mag je daar niet door laten verlammen. Tijdens het draaien concentreer ik mij op zo goed mogelijk spelen en zorgen dat het verhaal en het personage zo duidelijk mogelijk wordt gezet. Ik ben er wel mee bezig op het moment dat het op antenne gaat en de kijkcijfers binnenkomen.

Is er al interesse getoond voor jou uit het buitenland?

Twee keer al, maar dat ging helaas telkens niet voor mij. Ik ben er ook niet naar op zoek hoor, ik heb het al heel druk in België. Ik val van Undercover in Reizen Waes en weer omgekeerd. We beginnen eigenlijk al snel te draaien aan de derde reeks.

En dat is dan weer in een nieuwe setting?

Ja…

Mag je daar al iets over zeggen?

Nee, ik heb een papier gekregen voor ik dit interview deed en daarop stond heel duidelijk: “NIKS OVER HET DERDE SEIZOEN!”.

Is Undercover mogelijk zonder Tom Waes?

Dat is een goede vraag. Ik denk het niet, maar het kerkhof lift vol onvervangbaren. Als je morgen een scenario leest waarin staat dat je wordt doodgeschoten, dan weet je hoe laat het is.

En dan nog, in film kan alles. Je kan de mensen die je vermoord hebben gaan ‘haunten’.

Goed idee.

Heb jij je eigenlijk verdiept in het undercoverleven?

Ja, Anna en ik hebben voor de eerste reeks veel met een undercoveragent gesproken. Hij was ook op de première toen, maar niemand mocht natuurlijk weten wie dat was. Wij wisten dat dus wel en kregen van hem complimenten achteraf. In films lijken ze altijd op James bond en kunnen ze tien keer geraakt worden, maar die man is gewoon van vlees en bloed en wij zijn altijd die kaart blijven trekken.

Eigenlijk zijn undercover-agenten ook acteurs…

Topacteurs! Ik denk niet dat ik het lef zou hebben, wij spelen het maar gewoon. Als je echt in zo’n bende terechtkomt moet je stalen zenuwen hebben. Je moet je personage goed kennen, onthouden wie je bent en vanwaar je komt, wat je tegen die hebt gezegd en wat tegen de andere.

Zou je ooit overwegen om als Tom Waes een infiltratie te doen?

Misschien ben ik dat nu al wel aan het doen…

Undercover 2, vanaf zondag 6 september op Eén en Netflix. Ondertussen wordt ook de film Ferry gedraaid, een spin-off van één van de hoofdpersonages uit de eerste reeks, ook geregisseerd door Cecilia Verheyden.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …