Unieke dansfilm Coppelia in Belgische première  op het JEF festival

Op zondag 27 februari 2022 gaat de Belgische animatie – dansfilm Coppelia in première op het JEF festival in aanwezigheid van regisseurs.

Dit pareltje brengt het klassieke balletverhaal Coppelia in een unieke mix van live ballet en betoverende 2D en 3D – animatie met de medewerking van bekende dansers zoals o.a. Jan Kooijman (So you think you can dance). De film is een coproductie van het Belgische productiehuis Lunanime en kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Hij werd geregisseerd door o.a. de makers van Meneer papier en Rintje, Ben Tesseur en Steven de Beul. Coppelia zit in competitie op het JEF festival en maakt daarmee kans op de Prijs voor Beste langspeelfilm.

Coppelia ging reeds de wereld rond, met o.a. een première op het filmfestival van Annecy en een release in de Verenigde staten, en werd internationaal gerenommeerd.

De thema’s in de film krijgen een feministisch karakter, dankzij de volharding van het hoofdpersonage om zichzelf trouw te blijven en te liefhebben, en dit alles in een hoogstaande animatietechniek die de dansers in een fantastische geanimeerde wereld plaatsen.” (Screen Daily)
Een van de meest originele en ambitieuze cinema-ervaringen van het jaar” (Yahoo Entertainment)
De film geeft een nieuwe en bredere dimensie aan een balletvoorstelling, dat op een podium niet mogelijk zou zijn” (Crooked Marquee)
De kers op de taart is de soundtrack, geschreven door de Italiaanse componist Maurizio Malagnini” (moviemusicuk.us)

Coppelia combineert verschillende filmtechnieken, van 3D tot 2D- animatie naar live action en dans. Dankzij deze nooit geziene combinatie neemt het gelijknamige klassieke balletstuk je helemaal in vervoering. Coppelia brengt een moderne hervertelling van de liefde tussen Zwaantje en Frans, die in gevaar wordt gebracht door cosmetisch chirurg Dr. Coppelius en zijn bijna griezelig mooie protégé Coppelia. Door de zoektocht van Zwaantje naar de waarheid over de charismatische dokter, komen de inwoners erachter hoe belangrijk het is om jezelf te zijn, zeker in een samenleving waar zoveel belang wordt gehecht aan perceptie.

De hoofdrollen in de film worden vertolkt door twee balletdansers van Het Nationale Ballet Amsterdam: Michaela De Prince en Daniel Camargo. Overige belangrijke rollen zijn weggelegd voor Jan Kooijman (So you think you can dance – jurylid, danser, acteur), sterballerina Igone de Jongh, Irek Mukhamedov (voormalig ster van het Bolsjoi Ballet en The Royal Ballet), en de Britse oud-ballerina en nu tv-personality Darcey Bussell.

Steven de Beul, Ben Tesseur, Jeff Tudor verzorgden de regie, en Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet, stond in voor de choreografie. De originele muziekscore is van Maurizio Malagnini (Call the Midwife, Peter and Wendy).

Coppelia gaat in première op het JEF festival om 11:00 op zondag 27 februari in Sphinx cinema (Gent) en is daarna in het kader van het festival te zien op de verschillende festivallocaties in Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Leuven tijdens de krokusvakantie. Coppelia zit in de competitie selectie van het JEF festival, en maakt daarmee kans op de Prijs voor Beste langspeelfilm, uitgereikt door de Internationale ECFA jury, Kinderjury en Publieksjury.

Coppelia is een productie Submarine en 3 Minutes West in coproductie met MotionWorks en Lunanime,  kwam tot stand met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van Vlaams minister van cultuur Jan Jambon, Screen Flanders van Vlaams minister van economie Hilde Crevits en de Belgische Tax Shelter voor Filmfinanciering.

Synopsis 

De prachtige liefde tussen Zwaantje en Frans wordt bedreigd door de boosaardige Dr. Coppelius, een cosmetisch chirurg die de stad bedwelmt met oppervlakkige schoonheid. Iedereen heeft alleen nog oog voor uiterlijk vertoon. Wanneer de betoverend mooie nieuwkomer Coppelia ieders hoofd op hol brengt, wordt ‘jezelf zijn’ belangrijker dan ooit.

JEF brengt de film uit in de Vlaamse bioscopen op 27 juli 2022. Meer info: https://jeffestival.be/nl/films/coppelia

Bekijk ook

Hotel Centaur zoekt hulp!

De Grieks-Belgische kortfilm Hotel Centaur heeft jouw hulp nodig.  De opnames van de film zijn …