Home / Nieuws / In de zalen / Urbanus de Vuilnisheld

Urbanus de Vuilnisheld

Foto: Bart Baevegems
Foto: Bart Baevegems

Zondag 24 februari ging de langverwachte tekenfilm ‘Urbanus de Vuilnisheld’ in avant-première in Kinepolis Antwerpen. Vanaf woensdag 27 februari loopt hij in alle bioscoopzalen voor het grote publiek. Aanwezig waren vanzelfsprekend Urbanus en zijn trouwe tekenaar Willy Linthout. Samen bedachten de mannen zesendertig jaar geleden het eerste stripverhaal, waarop de film is gebaseerd, en ondertussen zijn er niet minder dan 182 verschillende titels verschenen.

Op de rode loper kregen zij het gezelschap van een aantal acteurs die hun stem leenden aan de verschillende personages: Ben Segers (‘Safety First, the movie’, ‘Café Derby’, ‘De collega’s 2.0’), Frances Lefebure (‘Amigo’s’, ‘Spitsbroers’, ‘Professor T.’), Sien Eggers (‘De Ronde’, ‘Het eiland’, ‘Eigen kweek’), Koen Van Impe (‘Brabançonne’, ‘Salamander’, ’13 geboden’), Pieter Embrechts (‘Nono, het zigzagkind’, ‘Instinct’), Ludo Hellinx (‘Familie’, ‘De kotmadam’), Tuur Verelst (‘Junior musical’), Thijs Antonneau (‘Thuis’) en Wout Verstappen (‘Ghost rockers’).

Foto: Bart Baevegems

Alsook Erik Verkerk (‘George & Paul’) en Joost Van den Bosch (‘George & Paul’) die de regie op zich namen en Vincent Bal (‘Brabançonne’, ‘Nono, het zigzagkind’, ‘Man van staal’) die verantwoordelijk was voor de stemmenregie. Tenslotte ook Jimmy Simons (‘Mega Mindy’, ‘Zie mij graag’) die samen met Urbanus het scenario schreef en producent Peter Bouckaert (‘Niet schieten’, ‘D’Ardennen’, ‘De infiltrant’) die dit alles mogelijk heeft gemaakt.

Michael Pas (‘Tabula Rasa’, ‘Gent West’, ‘Cordon’) was voor de gelegenheid de host van dienst en terwijl de vele fans hun opwachting maakten, werd Urbanus voor aanvang van de film de Kinepolisster overhandigd.

Vier jaar geleden kreeg Urbanus het idee voor het scenario van deze tekenfilm, toen hij hoorde dat er in Noorwegen een dorpje was waar de burgemeester in samenspraak met de inwoners toestemming gaf om al het vuil van het land in hun dorp te storten. Kort daarna werd iedereen in het dorp in één klap miljonair en ze verhuisden zo rap als ze konden naar betere en vooral meer leefbare oorden. Door op deze thematiek in te spelen, is ‘Urbanus de Vuilnisheld’ vandaag de dag met de klimaatspijbelaars plots wel heel brandend actueel geworden.

Ook producent Pete Boekaert, die al heel wat Vlaamse kaskrakers op zijn palmares heeft staan, stond ons even te woord.

Bekijk ook

De eerste beelden van Black-out!

Eén lost de eerste beelden van hun nieuwe prestigieuze reeks Black-out. Het ganse land valt …