Home / Nieuws / Varia / Vader van de Belgische filmmuziek overleden!

Vader van de Belgische filmmuziek overleden!

De Belgische componist Frédéric Devreese overleed op eenennegentigjarige leeftijd, hij was vooral bekend voor zijn filmmuziek.

Componist Frédéric Devreese is maandag in Brussel overleden aan de gevolgen van kanker, meldt het Brusselse cultuurhuis Flagey. Het oeuvre van Fréderic Devreese is zeer gevarieerd. Zo schreef hij naast vier pianoconcerti, een vioolconcerto, een symfonie en kamermuziek ook twee opera’s, balletsuites, liederen en filmmuziek.

“Toen Devreese aan de slag ging, werd er nog neergekeken op filmcomposities, toch schreef hij onvergetelijke en onuitwisbare filmmuziek”, zegt muziekdirecteur Dirk Brossé van Film Fest Gent. Vorig jaar kreeg Devreese nog een lifetime-achievement award op de World Soundtrack Awards. “Omdat hij kon terugblikken op een ongelooflijk boeiende carrière als filmmuziek-componist”, aldus Brossé.

Frédéric Devreese schreef de muziek voor op één na alle films van André Delvaux en voor films van onder meer Marion Hänsel, Hugo Claus en Lieven Debrauwer. 

Lieven Debrauwer, de regisseur van Pauline & Paulette, zegt op Facebook: “In 1990 was ik zo onder de indruk van de muziek die Frédéric Devreese schreef voor de film Het Sacrament van Hugo Claus, dat ik hem een brief schreef. Hij schreef me een brief terug en we hebben elkaar ontmoet! Ik was erg onder de indruk van hem als persoon en componist! Het was dan ook een grote eer voor mij dat hij de muziek componeerde voor mijn eerste langspeelfilm Pauline & Paulette. We verbleven samen drie dagen in Amsterdam om de filmmuziek daar te laten opnemen in de studio door het Metropole orkest. We zaten naast elkaar te genieten. Hij was trots op zijn muziek en ik was trots op hem en onze samenwerking. Ik ben blij dat deze grootmeester mijn pas even heeft willen kruisen en mijn film vereerd heeft met zijn magische muziek!”

Voor zijn filmmuziek voor Het Sacrament van Hugo Claus en L’oeuvre au Noir van André Delvaux kreeg hij de Joseph Plateauprijs (1988 en 1990).

Brussels Philharmonic maakte een Spotify lijst met zijn muziek, die kan je hier beluisteren.

 

Bekijk ook

En de winnaars voor beste regisseur en scenarist zijn…

Op donderdag 15 oktober werden op het Film Fest Gent door Sabam for Culture prijzen uitgereikt …