Home / Nieuws / Festivals / Van Veerle Baetens tot Matteo Simoni: deze gasten loop je tegen het lijf op Film Fest Gent

Van Veerle Baetens tot Matteo Simoni: deze gasten loop je tegen het lijf op Film Fest Gent

BV’s spotten, elke cinefiel met een beetje zelfrespect zal nooit toegeven dat hij zich ermee bezig houdt op Film Fest Gent. Maar je filmhelden in vlees en bloed ontmoeten, het doet toch iets. Ontdek hier de aanwezigenlijst, en hoe je een ‘toevallig’ treffen zelf ensceneert. 

Veerle Baetens

Op Film Fest Gent komt Veerle Baetens maar liefst twee films voorstellen: in het stijlvolle ‘Duelles’ kruipt ze in de huid van een bourgeoisvrouw uit de jaren ’60, in ‘A Bluebird in my Heart’ vervelt ze net tot uitbaatster van een flets motel. Beide films gaan op 11 oktober in peremière in Kinepolis, Baetens betreedt de rode loper eenmalig die avond. Ook haar Duelles-collega’s Olivier Masset-Depasse (regisseur) en Anne Cousens (actrice) zijn er dan zeker bij.

Harry Gruyaert

Voor filmfans is hij misschien minder bekend, maar in de fotografiewereld klinkt zijn naam als een klok. Magnumfotograaf Harry Gruyaert trok eind jaren ’60 van Antwerpen naar Parijs, waar hij tot op heden leeft. Toch bleef hij jarenlang werk maken over het katholieke, bekrompen en oerconservatieve België van die tijd. Al bijna even esthetisch is de documentaire die Jimmy Kets en Gerrit Messiaen over hem maakten, en ze op 10 oktober samen inhuldigen.

Harry Gruyaert

Lukas Dhont

Openen doet Film Fest Gent naar gewoonte met een knal, en dit jaar mag Lukas Dhont het buskruit aansteken. Met ‘Girl’ tourde hij al van Cannes tot Toronto, maar op 9 oktober speelt de sympathieke Gentenaar een homerun. Samen met de ontroerend goede hoofdrolspeler Victor Polster en producent Dirk Impens mag hij als allereerste de rode loper inwijden.

Natali Broods, Tom Dewispelaere, Ruth Becquart, Kevin Janssens, Tom Van Dyck en Tamino

Of ze 11 oktober allemaal op de rode loper zullen passen is twijfelachtig, want aan bovenstaand lijstje moeten ook nog Tom Lenaerts (schrijver), Paul Baeten Gronda (schrijver), Tamino (muzikant), Inti Calfat (regisseur), Dirk Verheye (regisseur), Kato Maes (producer), Bjorn Charpentier (DOP) en enkele andere acteurs worden toegevoegd. Samen wonen ze de eerste twee afleveringen bij van ‘Over Water’, een ambitieus project dat nu al als dé fictieserie van het jaar wordt getipt.

Natali Broods

Stef Aerts en Matteo Simoni 

Een van de hoogvliegers van het festival wordt naar alle waarschijnlijkheid De Bende van Jan de Lichte, een VTM-serie waarvan alvast twee afleveringen worden vertoond. Robin Pront (d’Ardennen) draaide er zijn eerste televisieserie mee, en Matteo Simoni en Stef Aerts werden voor de gelegenheid in Victoriaans kostuum gehesen – iets wat je in Vlaanderen toch niet vaak tegenkomt. Of ze dat ook op de rode loper zullen doen, ontdek je 12 oktober.

Thomas Vinterberg, Eva Van der Gucht

Hoofdrolspeler Matthias Schoenaerts heeft zijn aanwezigheid voorlopig nog niet officieel bevestigd, en ook tegenspelers Léa Seydoux en Colin Firth geven (niet geheel onbegrijpelijk) verstek. De Deense regisseur Thomas Vinterberg vond het wél de moeite om 12 oktober naar Oost-Vlaanderen af te zakken, en dat is niet mis: met de series Festen en Jagten op zijn palmares is hij ongetwijfeld de inspiratiebron van vele jonge filmmakers.

Koen De Graeve

Koen De Graeve

We zagen Koen De Graeve al koersen in De Ronde en naaktfietsen in De Helaasheid der Dingen, maar pas echt fanatiek wielertoerist wordt hij in ‘Coureur’. Regisseur Kenneth Mercken verwerkte zijn eigen wielerverleden in de film, doorspekt van doping en de druk van zijn vader (De Graeve) om diens gemiste carrière als coureur waar te maken. Bijzonder is dat de hoofdrol vertolkt wordt door Niels Willaerts, zelf een jonge wielerbelofte. Ze zijn er allemaal bij tijdens de première op 18 oktober.

Felix van Groeningen

Wie erbij is tot de laatste snik, zal 19 oktober zonder twijfel snikken bij de vertoning van ‘Beautiful Boy’. Felix van Groeningen ging overzee in zee met het productiehuis van Brad Pitt, maar slaagde erin zijn eigen monteur (Nico Leunen) en DOP (Ruben Impens) mee aan boord te nemen. In Gent komt ook hij letterlijk thuis, dus tijd genoeg om hem na de vertoning met waterige ogen en klamme handen proficiat te wensen.

Raoul Servais

Dat de kwieke negentieger zelf de naar hem getitelde documentaire komt voorstellen klinkt straf op papier, maar is dat niet als je de film bekijkt. Van 2015 tot 2018 treden we in de energieke voetstappen van de internationaal gelauwerde filmmaker, die elke dag nog geniale ideeën krijgt. Een afspraak met de filmgeschiedenis dus, op 10 oktober in Conservatorium Gent.

Felix Van Groeningen

Algemene info: Op ‘Servais na’, gaan al bovengenoemde films in première in Kinepolis Gent (Ter Platen 12) op de genoemde data. De Rode Loper is uitgerold aan de ingang van de bioscoop, waar de aanwezige cast  & crew telkens zal verschijnen voor de start van de film.

 

Bekijk ook

Belgische animatiestudio Beast Animation maakt officiële festivaltrailer voor het Animatie Filmfestival van Annecy.

Maandagvoormiddag 10 juni opende het Internationale Animatie Filmfestival van Annecy met hun officiële festivaltrailer, gemaakt door …