Home / Nieuws / Vanaf 2021 wordt Matthijs Wouter Knol de nieuwe EFA Directeur!

Vanaf 2021 wordt Matthijs Wouter Knol de nieuwe EFA Directeur!

Matthijs Wouter Knol ©Berlinale/Angela Regenbrecht

De European Film Academy kondigt met trots aan dat Matthijs Wouter Knol vanaf 2021 de nieuwe EFA Directeur wordt.

De Nederlandse Matthijs Wouter Knol studeerde Hedendaagse Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden en aan het Koninklijke Nederlandse Instituut in Rome. Hij was freelance journalist en was werkzaam in de filmproductie, gespecialiseerd in documentaires.

Matthijs Wouter Knol
©Berlinale/Angela Regenbrecht

Vervolgens werkte hij voor het Internationale Documentaire Filmfestival van Amsterdam (IDFA). Sinds 2014 was hij zes jaar lang programmamanager voor de Berlinale Talents. Hij was ook Directeur van de European Film Market. Knol blijft zijn functie op de Berlinale uitoefenen tot november 2020, om vanaf dan als EFA Directeur het EFA – team te vervoegen. Vanaf januari 2021 neemt hij de volledige verantwoordelijkheid over van Marion Döring.

Marion Döring, die op pensioen gaat als EFA Directeur, is sinds het prille begin in 1988 met de geschiedenis van de European Film Academy verbonden, eerst als PR- manager van de European Film Awards, later als project manager voor de activiteiten en publicaties van de  Academy en sinds 1996 als Directeur van de Academy. “Ik ken Matthijs al lang en volg zijn werk al vele jaren sinds hij voor de Berlinale Talents werkte en eveneens als Directeur van de European Film Market. Zijn grondige professionele expertise, zijn persoonlijkheid en zijn energie vormen de perfecte combinatie om de EFA naar een nieuw tijdperk te loodsen. Het achterlaten van de Academy in zijn handen, voelt als een perfecte afsluiter voor mijn werk binnen de EFA”, aldus Marion Döring.

Door de komst van iemand met de kwaliteit en het kaliber van Matthijs om de Academy naar de volgende fase in haar parcours te leiden, wordt het afscheid van Marion iets draaglijker”, zegt EFA – voorzitter Mike Downey. “Marions daden zijn moeilijk te evenaren, maar als er iemand is die deze rol zou kunnen overnemen, dan is het wel Matthijs, die zowel verticaal als horizontaal geïntegreerd is in de Europese filmindustrie en de Europese film. Matthijs wordt ongetwijfeld een grootse leider voor de Academy en namens de Directie en de Raad van Bestuur  wil ik hem van harte welkom heten in ons midden. Ik kijk er enorm naar uit om naast zijn zijde de organisatie verder uit te bouwen.”

De voorbije twintig jaar heb ik steeds een drijvende kracht in mij gevoeld om binnen de filmindustrie plekken te creëren waarbinnen ik me comfortabel voelde en waar ik gezien en gewaardeerd werd”, zegt Matthijs Wouter Knol. “De liefde voor de Europese film, mensen met elkaar verbinden, nieuwsgierig zijn, de wens om mijn stem te verheffen wanneer iemands mensenrechten in zijn expressie worden bedreigd of geschonden, maar ook de ambitie om de Academy naar de volgende fase te loodsen, motiveren me stuk voor stuk. Ik ben ervan overtuigd dat de European Film Academy, nog meer dan vroeger, een bruisend platform zal worden en de juiste plek is om de beste energie, het grootste talent en de beste ideeën van Europa samen te brengen en zo een nog groter bereik te creëren. Ik wil de Raad van Bestuur en Marion Döring danken voor het vertrouwen dat ze in mij schenken om deze belangrijke plaats in te nemen. Ik kijk er ontzettend naar uit om die rol binnen het team van de European Film Academy te verwezenlijken vanaf januari 2021.”

Bekijk ook

Win een dvd-pakket!

Enkele studenten zijn bezig met een onderzoek naar de bekendheid van CINEMATEK, jij kan een …