‘Vanitas’, een film over de waarde en de waarheid van kunst

Je hoeft tegenwoordig niet meer over de grote middelen en budgetten te beschikken om met het medium film een samenhangend verhaal te vertellen. Vandaar dat uit de meest diverse hoeken en soms compleet onaangekondigd films tevoorschijn komen waarvan de ontstaansgeschiedenis zelfs ons ontgaan was. ‘Vanitas’ bijvoorbeeld is een project dat uit de kunstkringen komt en gemaakt is door mensen wiens namen we zelden aantreffen op de aftiteling van een Vlaamse film.  Het gaat over een meisje die op zoek is naar zichzelf en daarbij heen en weer geslingerd wordt tussen een aantal sterke persoonlijkheden uit de kunstwereld die op hun beurt op zoek zijn naar de waarachtigheid van de kunst.

Hoe ijdel de titel van de film ook klinkt, het project is dus onbekend.  En dat terwijl de acteurs die regisseur Oscar Spierenburg wist te strikken voor zijn project echt geen onbekenden zijn. Naast Laura Verlinden (momenteel te zien in ‘Image’) en Dirk Roofthooft (‘Anyway The Wind Blows’, ‘Hombres Complicados’), staan ook nog een pak namen voor de camera die wel bekend zijn, maar niet zozeer om wat ze op het grote scherm hebben gepresteerd : kunstenaar Pjeroo Robjee, schrijver/dichter Peter Holvoet, muzikant Roland Van Campenhout en regisseur Robbe De Hert. Van de dame die de hoofdrol speelt, ene Manon Verbeeck, hadden we niet eerder gehoord.

Regisseur Oscar Spierenburg (1981) is geboren in het Nederlandse Spaarndam, maar woont al sinds zijn 26ste in België.  Hij is van opleiding kunstschilder, terwijl hij als fimmaker autodidact is.  Zijn films gaan meestal over kunst.  Zoals ook de kortfilm ‘De Veer van Cesar’ waarmee hij eerder al wat festivals aandeed.  ‘Vanitas’ is zijn eerste langspeelfilm. Eerder coproduceerde hij ook al een langspeeldocumentaire over Roger Raveel : ‘Roger Raveel, de schilder, de dood en de muze’. Het is ook de eerste Vlaamse film die de toestemming kreeg om het Lam Gods te filmen.

De trailer bekijken?  : KLIK HIER

Bekijk ook

Niet te missen op DOCVILLE!

DOCVILLE gaat van start op 22 maart met een spetterende 19e editie. Tot en met …