Vanja D’Alcantara en haar overpeinzingen bij de overgang (2016-2017)

Zo’n gedreven, oprechte, boeiende filmmaakster.  En toch zo weinig aandacht voor wat ze doet. Vanja is niet te vatten. Dat zal het zijn. En het zal tijd vragen voor men haar ontdekt.  Maar dat ze een regisseuse is die iets te vertellen heeft, dat ze talent heeft en een eigen kijk, zoveel is zeker en zo mocht ook blijken uit haar twee langspelers, ‘Beyond the Steppes’ en ‘Le coeur régulier’.  Misschien heeft ze haar mooie naam tegen.  Die te anders klinkt.  Misschien komt het door haar perfecte tweetaligheid en het feit dat ze niet exclusief tot een van beide gemeenschappen behoort. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om mensen te plaatsen.  Dat opa minister was en burgemeester, vader professor en zij zelf een zoeker die moeiteloos voorbij de grenzen kijkt, het helpt niet om haar te plaatsen. Vanja laat zich  nu eenmaal niet makkelijk vatten.  Maar onze vragen oplossen, dat deed ze wel graag.

 

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2016 was voor mij een super jaar met de release van ‘Le coeur régulier’ in België, Frankrijk en Canada waar de film het verrassend goed heeft gedaan.
Ik heb ook mogen tekenen bij Intertalent, top agentschap in Parijs (die niemand minder als Roman Polanski, Juliette Binoche of Michael Haneke vertegenwoordigt)
Hopelijk komt er nog wat goeds uit voor 2017…

 

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

‘Le coeur régulier’ krijgt dit jaar première en release in Japan, dus dat is ook iets om naar uit te kijken. Ik ben daar trouwens ook een nieuw project aan het ontwikkelen met onze Japanse partners.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Fien Troch won in september een Best Director Award in Venetië voor haar nieuwste film ‘Home’. Dat is een zeer prestigieuze onderscheiding. Waarom werd hier weer zo weinig over gecommuniceerd?

4) Wie worden voor u de figuren van 2017? Wie moeten we in de gaten houden?
Ik sta altijd open voor verrassingen.

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

V: Hoe wens je nu aan de gang te gaan, na je twee eerste langspeelfilms?
A: Minder schrijven, meer draaien !!!

Zie ook :

Vanja D’Alcantara over ‘Le Coeur régulier’

Anderen die de nieuwjaarsvragen beantwoordden

(foto’s Vanja : KVdm – Cinevox)

 

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …