Home / Nieuws / Festivals / ‘Vechtmeisje’ komt in aanmerking voor de EFA Young Audience Award

‘Vechtmeisje’ komt in aanmerking voor de EFA Young Audience Award

De Belgisch/Nederlandse film ‘Vechtmeisje’, met onder meer Hilde De Baerdemaeker, is één van de drie films die in aanmerking komen voor de EFA Young Audience Award, samen met ‘Los Bando’ en ‘Old Boys’.

Een record van 55 steden in 34 landen nemen deel aan de achtste EFA Young Audience Award. Ook België neemt deel aan dit grootste event, in samenwerking met Filem’On & de Palace in Brussel. Over heel Europa bekijken jonge jury’s de genomineerde films ‘Vechtmeisje’ van regisseur Johan Timmers, ‘Los Bando’ van regisseur Christian Lo en ‘Old Boys’ van regisseur ‘Toby MacDonald’.

Voor de eerste keer werden de nominaties verkozen via een procedure in twee stappen: een internationale commissiekoos zes films in pre-selectie.  Een jury bestaande uit deze 13 en 14-jarige YAA-deelnemers bekeken deze zes films en nomineerden er drie van.
Op 5 mei worden de drie genomineerde films gelijktijdig vertoond voor een publiek van 12 tot 14-jarigen in de volgende 34 landen in heel Europa, maar ook buiten Europa.
Het jonge publiek zal de rol van jury op zich nemen en direct na de vertoningen een winnaar kiezen. Zoals in een echte Europese stemming zullen de jury – vertegenwoordigers de nationale resultaten daarna live via een videoconferentie doorgeven aan Erfurt (Duitsland). Daar wordt de winnaar aangekondigd op de prijsuitreiking die live gestreamd wordt via yaa.europeanfilmawards.eu, een speciale website die meer informatie biedt over de genomineerde films en de deelnemende steden.
Meteen na het event en met de steun van Creative Europe – Media Sub Programme of the European Union, worden de YAA films op verschillende platformen voor het bredere publiek aangeboden, zoals Amazon, Google Play, iTunes, Microsoft en Pantaflix, op het regionale Balkan-platform Cinesquare, maar ook op de lokale platforms zoals Filmin!

De films van de laatste vier edities zijn reeds online. De drie genomineerde films van 2019 zullen online beschikbaar vanaf 6 mei, de dag na de EFA Young Audience Award.

Dankzij de EFA Young Audience Awards, krijgen jonge deelnemers in al deze steden de kans om hoogkwalitatieve Europese films in de bioscoop te ontdekken. Onder begeleiding van ervaren filmexperten, krijgen ze de kans om van gedachten te wisselen, in discussie te treden en in contact te komen met gelijkgestemde andere jongeren uit Europa. Voor de meesten is dit ongetwijfeld een ervaring, die ze nooit eerder meemaakten: beseffen dat Europa meer is dan enkele dure woorden, maar iets is waar ze mee aan kunnen bouwen.

De deelnemende steden zijn:

AUSTRALIË: Brisbane
BELGIË: Brussel
BOSNIË & HERZEGOVINA: Sarajevo
BULGARIJE: Sofia
DENEMARKEN: Aalborg, Aarhus, Kopenhagen & Stege
DUITSLAND: Berlin, Chemnitz & Erfurt
ESTLAND: Tallinn
FRANKRIJK: Bourg Saint Maurice – Les Arcs
G.-B.: Lewes, London & Sheffield
HONGARIJE: Budapest
IERLAND: Dublin & Galway
IJSLAND: Reykjavik
ISRAËL: Tel Aviv
ITALIË: Florence, Rome & Turijn
KOSOVO: Prizren
KROATIË: Zagreb
LETLAND: Riga
LITOUWEN: Vilnius & Kaunas
LUXEMBURG: Luxemburg
MALTA:  Valletta
MONTENEGRO: Podgorica & Nikšić
NORTH MACEDONIA: Skopje
OOSTENRIJK: St. Pölten & Vienna
POLEN: Gdynia, Poznań, Warsaw & Wrocław
PORTUGAL: Lissabon
ROEMENIË: Cluj-Napoca
SERVIË: Gornji Milanovac
SLOVAKIJE: Bratislava
SLOVENIË: Izola
SPANJE: A Coruña, Barcelona, Madrid, Sevilla & Valencia
TSJECHISCHE REPUBLIK: Praag
TURKIJE: Istanboel
ZWEDEN: Malmö
ZWITSERLAND: Bellinzona & Zurich

 

 

 

Bekijk ook

Cesar-Diaz-Cinevox

‘Nuestras Madres’ van de Belgische/Guatemalaanse regisseur César Diaz, wint de SACD prijs op La Semaine de la Critique in Cannes

Op 22 mei werden de prijzen van La Semaine de la Critique in Cannes uitgereikt. …