Veel Nederlandse films (met Vlaams talent) op Filmfestival Oostende

We zien te weinig films van net over de grens. Dat geldt vooral voor de film van over de taalgrens, waar fantastische films worden gemaakt, maar dat geldt even goed voor de films van over de grens met Nederland, waar de critici graag onze richting uitkijken en voortdurend maar blijven hameren op het feit dat de Vlaamse film veel beter is. Terwijl Nederland al jaren coproducties met Vlaanderen aangaat en heel veel talent van bij ons voor en achter de schermen aan de slag is. De samenwerking met instanties van over de taalgrens blijkt minder vlot te lukken, waardoor we in tegenstelling tot vorige jaren geen of weinig Franstalig Belgische films te zien zullen krijgen in Oostende. Maar de Nederlanders komen wel graag. Vorig jaar bleek er nog ruime interesse te bestaan voor de selectie ‘Nederland, Buurland’. Bijgevolg wordt dit jaar een een volwaardige sectie binnen het festival besteed aan de Nederlandse film, met enkele avant-premières en een paar films die eerder al hier te zien waren.  Het is met de Nederlandse film een beetje als met het Nederlands voetbal. Ooit zaten we er met enige jaloezie naar te kijken. Maar overmoed en pretentie brengen ons nergens. Dus misschien wel geen slecht idee om ook de Nederlandse film een etalage te geven. Zeker als er zoveel Belgen in zitten. 😉


Nederland is hoe langer, hoe meer ook een thuisland voor onze Vlaamse cast en crew. Niet alleen is er behoorlijk wat Vlaams talent dat meespeelt in de Nederlandse producties, maar ook financieel zijn er alsmaar meer Vlaams-Nederlandse coproducties. Een vaste plek op het festival was dan ook een evidentie en dit vertaalt zich in de sectie ‘Nederland, Buurland’ met enkele premières.

‘Redbad’ van Roel Reiné, met Tibo Vandenborre is geselecteerd voor de internationale LOOK! – competitie. En verder gaat ook ‘Catacombe’ van de Nederlandse regisseur Victor D.Ponten met Kevin Janssens in Oostende in première. Hij is maar één van de vroegere masters van Oostende die zijn Nederlands werk mag laten zien. ‘Oude liefde’ van Nicole van Kilsdonk met Gène Bervoets in de hoofdrol en ook Eva van der Gucht in de cast is ook nog eerder getoond in ons land, en ‘Kleine ijstijd’ van Paula Van der Oest met Johan Heldenbergh beleeft eveneens zijn Belgische première in Oostende.‘Cobain’ van Nanouk Leopold met Wim Opbrouck en Naomi Velissariou haalde een selectie voor de Berlinale binnen en werd eerder op het jaar al uitgebracht in België.  ‘De dag dat mijn huis viel’ van Thessa Meijer met o.a. Wim Opbrouck, Peter Van den Begin en Wim Willaert, is een korte, bizarre en opmerkelijke tv-film die op kerstdag op Canvas getoond werd.

 

‘Redbad’ van Roel Reiné met o.a. in de Vlaamse cast Tibo Vandenborre, Gène Bervoets, Pieter Embrechts, Flor Decleir en Daphne Wellens. Productie: Farmhouse en Bulletproof Cupid. Na het succes van ‘Michiel de Ruyter’ komt Roel Reiné met een heldenepos over de legende van Redbad en de strijd tegen het oprukkende Christendom in 700 voor Christus. Redbad laat zich door niemand vertellen, waarin hij moet geloven. Niet door een koning, een priester of door wat er in de sterren geschreven staat, want zijn land bestaat uit een volk van vrije mensen.  Dit historisch epos is meteen ook de eerste titel van de LOOK!-competitie die Filmfestival Oostende kan aankondigen. De film kwam uit in Nederland op 28 juni 2018.

‘Catacombe’ van Victor D. Ponten met Kevin Janssens, Willem De Bruin, en Charlotte Vandermeersch. Productie: New Amsterdam Film Company, in coproductie met de NTR en Wrong Men. ‘Catacombe’ is het solo-regiedebuut van Victor D. Ponten. Samen met Jim Taihuttu maakte hij zijn regiedebuut met de veelgeprezen en prijswinnende film ‘Rabat’ . In de duistere thriller ‘Catacombe’ vecht profvoetballer Jermaine Slagter in de kelder van het betaalde voetbal om uit de handen te blijven van Chinese matchfixers. Wanneer zijn hardnekkige gokverslaving hem verder in het nauw drijft, dreigt zijn leven hem door de vingers te glippen. Release Nederland: 13 september 2018

‘Oude liefde’ van Nicole van Kilsdonk met in de Vlaamse rollen o.a. Gène Bervoets  en Eva van der Gucht. Productie The Film Kitchen en A Private View. Ton en Fransje zijn zijn in de zestig en al jaren gescheiden. Als hun zoon plots overlijdt zoeken ze weer troost bij elkaar. Hun oude liefde komt weer tot leven, wat ze proberen geheim te houden voor hun familie. De film kwam in Nederland uit op 6 september

‘Cobain’, van Nanouk Leopold, met o.a. Vlamingen Wim Opbrouck, Naomi Vessilariou en Thomas Ryckewaert. Productie: Circe Films, A Private View, Coin Film, VPRO en The Film Kitchen. Cobain loopt weg uit zijn nieuwe pleeggezin omdat hij zich zorgen maakt over zijn moeder Mia, die hoogzwanger is en een zwervend bestaan leidt. Hij komt terecht bij Wickmayer, de vroegere excentrieke pooier van zijn ma. Een rol gespeeld door Wim Opbrouck. De moeder wordt vertolkt door de Vlaams-Griekse Naomi Vessilariou. ‘Cobain’ is echt een acteursfilm, vol rauwe, pakkende vertolkingen. In de eerste plaats van de jonge Bas Keizer die voordien helemaal geen ervaring had. De film werd geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn. In Vlaanderen was de film vanaf 2 mei in enkele bioscopen te zien.

‘De dag dat mijn huis viel’, geregisseerd door Thessa Meijer met Wim Opbrouck, Frieda Pittoors, Peter Van den Begin en Wim Willaert, productie VenfilmIn een uitgestrekt niemandsland leven de drie broers Hein, Pé en Roemer samet met hun bejaarde moeder Hillie. Opmerkelijke figuren, wonend in een scheef huis. Ieder jaar wordt het huis met de hand weer rechtop getrokken. Dit gaat al lang goed, totdat moeder abrupt vertrekt naar het warme zuiden. De nestblijvers zijn voor het eerst op zichzelf en elkaar aangewezen. Hoe verder Hillie van huis is, hoe schever de verhoudingen tussen de broers. En hoe schever de verhoudingen, hoe meer het huis kantelt. Valt er nog iets te redden? ‘De dag dat mijn huis viel’ werd op kerstdag 2017 op Canvas uitgezonden.

‘Kleine Ijstijd’ van Paula van der Oest, met o.a. in de Vlaamse cast Johan Heldenbergh. Productie: NL Film nEen groep vrienden, (ex)muzikanten en hun aanhang komt bij elkaar in een oud, -ooit gekraakt- huis op het platteland om de as te verstrooien van hun vriend en held Kas. Ze zijn uitgenodigd door Kas hoogzwangere vriendin Sallie, om hun inspirator op gedenkwaardige wijze te memoreren. ‘Kleine ijstijd’ werd op 19 oktober 2017 in Nederland uitgebracht.

Zie ook:

Kevin Janssens speelt Kevin Van Looy in ‘Catacombe’ 

Wim Opbrouck over ‘Cobain’

‘Cobain’ is Vlaamser dan hij Nederlands is

Bekijk ook

Versailles geselecteerd voor Future Frames!

De korte film Versailles van Hyun Lories is geselecteerd voor Future Frames, een showcase van …