Home / Nieuws / Festivals / Vier Vlaamse langspelers en een kortfilm naar het Amerikaanse Cleveland Festival
le-fidele-schoenaerts-exarchopoulos

Vier Vlaamse langspelers en een kortfilm naar het Amerikaanse Cleveland Festival

BRUSSEL/CLEVELAND, 12 maart 2018. Vijf Vlaamse filmproducties zijn uitgenodigd op het Cleveland International Film Festival (5-15 april), een van de belangrijkste filmfestivals in de VS. De korte animatiefilm ‘Catherine’ van Britt Raes, de jeugdfilm ‘Cloudboy’ van Meikeminne Clinckspoor en de speelfilms ‘Het tweede gelaat’ van Jan Verheyen, ‘Le Fidèle’ van Michaël R. Roskam en ‘Façades’ van Nathalie Basteyns en Kaat Beels worden in april in Cleveland vertoond.

‘Catherine’ is een korte animatiefilm van de Gentse illustratrice en animatrice Britt Raes over een meisje dat dol is op huisdieren. De film is aan een indrukwekkende reeks bezig: sinds de première in oktober 2016 staat de teller op meer dan 150 festivalselecties (waaronder SXSW, Les Arcs, Premiers Plans in Angers, Film Fest Gent en Kortfilmfestival Leuven) en een dertigtal filmprijzen, waaronder die van Beste Belgische Kortfilm op Anima en de Schooljuryprijs op het Filem’on Jeugdfilmfestival in Brussel. In december 2017 werd ‘Catherine’ uitgezonden op Canvas. De productie is van Creative Conspiracy.

Ook ‘Cloudboy’, het speelfilmdebuut van Meikeminne Clinckspoor, is geselecteerd voor Cleveland International Film Festival. De jeugdfilm over een verlegen stadsjongen die de zomer bij zijn moeder en haar nieuwe gezin in Lapland moet doorbrengen, kreeg zijn internationale première op TIFF Kids in Toronto en kwam in maart 2017 uit in de Belgische bioscopen. ‘Cloudboy’ is een internationale coproductie met het Antwerpse Bulletproof Cupid als hoofdproducent.

Ten slotte worden ook drie Vlaamse speelfilms in Cleveland vertoond: ‘Het tweede gelaat’, ‘Le Fidèle’ en ‘Façades’. Het tweede gelaat van Jan Verheyen is een politiethriller met Koen De Bouw en Werner De Smedt in de hoofdrollen. Het is het sluitstuk van een drieluik rond het speurdersduo Vincke en Verstuyft, gebaseerd op de romans van Jef Geeraerts. Het tweede gelaat kreeg zijn wereldpremière op het Chicago International Film Festival en kwam in oktober 2017 uit in de Belgische zalen.

‘Le Fidèle’ is een donkere liefdestragedie van Michaël R. Roskam met Matthias Schoenaerts en Adèle Exarchopoulos in de hoofdrollen. De film werd in het najaar van 2017 geselecteerd voor de filmfestivals van Toronto en Venetië en was de officiële Belgische inzending voor de Oscars van 2018. ‘Le Fidèle’ is een productie van Savage Film en het Franse Stone Angels.

‘Façades’ is een karaktergedreven drama over een vrouw die onverwacht op een kantelpunt in haar leven komt te staan. De regie is van Nathalie Basteyns en Kaat Beels, die eerder samen de succesreeksen ‘Beau Séjour’ (2016) en ‘Clan’ (2012) draaiden. De hoofdrollen in ‘Façades’ zijn voor Natali Broods, Johan Leysen en Theo Maassen. De film werd geproduceerd door De Mensen.

‘Catherine’, ‘Cloudboy’, ‘Het tweede gelaat’, ‘Le Fidèle’ en ‘Façades’ konden rekenen op steun van het VAF. Daarnaast investeerde ook het economisch fonds Screen Flanders  in ‘Het tweede gelaat’, ‘Le Fidèle’ en ‘Façades’.

Bekijk ook

Veel Vlaams in Annecy

BRUSSEL, 7 juni 2018. Vlaanderen is dit jaar sterk vertegenwoordigd op het Internationaal Animatiefilmfestival van …