Vijf Vlaamse speelfilms naar Palm Springs

 

PALM SPRINGS/BRUSSEL, 20 december 2016. Met ‘King of the Belgians’, ‘Souvenir’, ‘Vincent’, ‘Achter de wolken’ en ‘D’Ardennen’ telt het programma van het Internationaal Filmfestival van Palms Springs vijf Vlaamse speelfilms. Het evenement, dat van 5 tot 15 januari 2017 loopt, is een van de grootste en meest bezochte festivals in de Verenigde Staten. Verder staan er ook nog zeven coproducties met Vlaanderen gepland.

Het programma World Cinema Now stelt zo’n 80 titels voor, waaronder vier Vlaamse speelfilms en evenveel coproducties met Vlaanderen. Zo maakt ‘King of the Belgians’, waarin Peter Brosens en Jessica Woodworth Peter Van den Begin opvoeren als een in de Balkan verdwaalde koning der Belgen, deel uit van het programma, net zoals ‘Souvenir’ waarin Isabelle Huppert een weggedeemsterde zangeres speelt die haar comeback maakt.

Ook ‘Vincent’, de nieuwste film van Christophe Van Rompaey met Spencer Bogaert en Alexandra Lamy in de voornaamste rollen, kreeg een plaats in de line-up naast ‘Achter de wolken’, het speelfilmdebuut van Cecilia Verheyden waarin twee mensen elkaar na meer dan 50 jaar opnieuw ontmoeten.

 

De Vlaamse speelfilms staan binnen het luik World Cinema Now geprogrammeerd naast tal van internationale titels die momenteel hoge toppen scheren zoals ‘Bacalaureat’, ‘The Dancer’ of ‘The Ornithologist’. Het luik bevat daarnaast ook verschillende coproducties met Vlaanderen, namelijk ‘L’économie du couple’ van Joachim Lafosse en Les premiers, les derniers van Bouli Lanners (coprod. Prime Time), Noces van Stephan Streker (coprod. Minds Meet) en ‘Layla M.’ van Mijke de Jong (coprod. Menuet).

 

Verder is ook Robin Pronts ‘D’Ardennen’ uitgenodigd voor Palm Springs, dat traditioneel een resem Oscarinzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film – dit jaar 43 van de 85 officiële inzendingen wereldwijd – nogmaals op het witte doek vertoont binnen de aparte sectie Awards Buzz.

 

Daarnaast maakt het met Vlaanderen gecoproduceerde ‘La fille inconnue’ van de gebroeders Dardenne (coprod. Savage Film/Eyeworks) zijn opwachting in het luik Modern Masters, net zoals Terence Davies’ bejubelde ‘A Quiet Passion’ met Cynthia Nixon (coprod. Potemkino). Tot slot is ook ‘Brimstone’ (coprod. Prime Time), de nieuwe film van Martin Koolhoven waarin Dakota Fanning en Guy Pearce de hoofdrol spelen, uitgenodigd voor het After Dark programma.

Het Internationaal Filmfestival van Palm Springs bestaat al sinds 1989 en is sindsdien geëvolueerd naar een van de grootste en meest bezochte filmfestivals in de Verenigde Staten met bijna 140.000 bezoekers. De voorbije jaren waren geregeld Vlaamse films te gast in Palm Springs, zoals onder andere ‘Belgian Rhapsody’, ‘Paradise Trips’, ‘The Broken Circle Breakdown’, ‘De behandeling’, ‘Kid’, ‘Rundskop’, ‘The Invader’, ‘Hasta la vista’, ‘Adem’, ‘Turquaze’, …

‘King of the Belgians’ is een productie van Bo Films, Indeed Films produceerde ‘Souvenir’. A Private View is de producent van ‘Vincent’, ‘Achter de wolken’ is een productie van Eyeworsk. ‘D’Ardennen’ is een Savage Film productie. Alle geselecteerde films, met uitzondering van ‘A Quiet Passion’, konden rekenen op steun van het VAF. Daarnaast investeerde het economische fonds Screen Flanders in ‘King of the Belgians’, ‘Vincent’, ‘D’Ardennen’, ‘Layla M.’ en ‘A Quiet Passion’.

Bekijk ook

VTM GO-reeks Vloglab krijgt een film!

De populariteit van de VTM GO-reeks Vloglab kent geen grenzen. De serie ging in première …